Personal

HSP update

4 april 2019

Een tijdje geleden schreef ik over de hoogsensitivieit van onze oudste dochter P. Haar HSP bracht ons als ouders pittige uitdagingen. Onderzoek volgde en ik vertel in deze blog hoe het er nu voorstaat. Lees je mee?

Disclaimer; allereerst wil ik aangeven dat je uit mijn blogs geen conclusies of diagnoses kunt stellen met betrekking tot je eigen kind(eren). Ik wil je meegeven, altijd de huisarts of andere professionals te raadplegen wanneer je problemen ervaart met jouw kind. Mijn blogs kunnen je wellicht steunen om actie te ondernemen. Ook kan herkenning prettig zijn.

In mijn eerdere (klik hier) blog kon je lezen over onze struggles met P. Moeilijke en vooral vermoeiende tijden volgden met het einde van 2018 als dieptepunt. P was zichzelf niet meer en ik zocht professionele hulp. Ze was totaal overprikkeld van de November en December maand. P zou begin 2019 starten met prikkelverwerkingstherapie.

Onderzoek & uitslag
Het starten van de therapie begint met een heel uitgebreid onderzoek. Dit duurde wel anderhalve maand, en bestond uit wekelijkse afspraken. Alle ontwikkelingsgebieden werden getest, waarbij ook vermoedens tot bepaalde vormen van gedragsstoornissen en of autisme konden worden ontdekt. Twee weken geleden klonk de uitslag en die heeft ons totaal doen verbazen.

Onze dochter blijkt op geen enkele manier iets van autisme te hebben. Ook is er geen sprake van gedragsproblemen. Zelfs het incasseren van prikkels kan ze beter dan gedacht. Wat wel blijkt, is dat zij wel degelijk hoogsensitief is maar beschikt over een buitengewoon over ontwikkeld visueel vermogen en intuïtie. P moest opzicht doolhoven oplossen, wiskundige mandala’s gespiegeld herkennen en patronen of vormen uit illustraties halen. Dit alles ging op een timer. Deze visuele opdrachten kon ze dus extreem snel oplossen. Ik zat tijdens de test naast haar, en snapte zelf geen reet van de afbeeldingen, of moest tien keer kijken voordat ik het ook zag. Het volwassen brein verliest dit vermogen al zeer snel. Uit de test komt dat onze P zit op het visuele niveau van een kind van negen jaar. Ze is vijf en een half. De struggles komen dus voort uit het feit dat P gedurende dag zoveel (details) ziet, dat haar hoofd overstroomd. Dat volle hoofd zorgt voor oververmoeidheid, en daardoor laat ze het gedrag zien waar wij thuis tegenaan lopen.

Therapie
Nu blijkt P niet in therapie te moeten maar ikzelf. Wij als ouders krijgen tools om dat overstroomde hoofd te resetten en rust en duidelijkheid voor haar in te bouwen. Meer dan wij al deden. Ook komt er een groot stuk positief opvoeden aan te pas. Natuurlijk handel ik thuis al veel uit positiviteit maar toch is de aanpak vanuit de therapie weer net anders.

Wanneer P overprikkeld is door haar overstroomde hoofd, is ze vaak extreem huilerig, moe, dwars en ondoordringbaar. Dat is vaak een grote uitdaging. Nu krijg ik tips om op deze moeilijke momenten toe te passen. Die tips evalueer ik later weer met de therapeut tijdens het coachingsgesprek. Ik ben zelf echt bizar verbaasd over de positieve uitwerking, en ben zo blij de stap naar hulp gezet te hebben. Nu wij weten dat P de wereld echt letterlijk anders, en veel intenser ziet, kunnen wij hier als ouders veel meer rekening mee houden. Maar kunnen er ook met haar over praten.

Deze mama is apentrots op haar dochter en haar mooie super power. Ik ben vooral en heel benieuwd wat het ons allemaal nog meer voor mooie leermomenten gaat brengen. Mama houd van jou mooie, lieve P.
Blijf vooral zoals je bent.

X Jenn

2 reacties op “HSP update

  1. Hoi Jennifer,
    Wat is P een Prachtkind! HSP is iets bijzonders en het maakt je lieve dochter daardoor nog meer bijzonder dan dat ze al is :-). Ik ben zelf ook hoogsensitief dus ik kan mij goed verplaatsen in haar ervaring van de wereld om haar heen. Mijn dochtertje is nu 9 maanden en ik ben erg benieuwd hoe zij zich gaat ontwikkelen. Mag ik vragen hoe de therapie heet die jullie volgen? Ik zou graag al wat tools ontwikkelen om mijn dochter te kunnen helpen, mocht zij de HSP geërfd hebben van haar mama :-). Bedankt alvast en heel veel succes samen, liefde is het halve werk!

  2. Ik zou ook graag weten hoe die therapie heet en waar je het kan vinden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *