Personal

Kill the menstruatie-ellende

30 januari 2019

Ik poste op Instagram over mijn pijnlijke cyclus. Dat leverde een inbox ontploffing aan tips op. Hoe kom ik van de pijn af? Met al jullie tips bedacht ik een strijdplan, en die deel ik vandaag met jullie. Of het gaat helpen?

Status
Laat ik vooropstellen al een keer he-le-maal door de medische malle molen te zijn geweest. Ik heb gynaecologische antifosfolipide, en een ongunstig bloedgroep. Wat betekend dat mijn stolling en vloeiing fcked up zijn. Ik vloei dus heel erg, maar dan ook echt heel erg. Daarnaast heb ik 48 uur gigantische pijn in mijn buik, onderrug en hoofd. Mijn menstruatie duurt om en nabij 1,5 week. Ik gebruik geen anticonceptie omdat ik mijn cyclus natuurlijk wil laten verlopen. Ik geloof dat alles in het leven, en de natuur een cyclus is. Ik ben groot aanhanger van dit proces zijn eigen gang te laten gaan. Had ik al verteld dat mijn baarmoeder gekanteld ligt?! En ik ook last heb van “ectropion” (overgevoelige baarmoedermond cellen). Daarom heb ik absoluut geen oren naar het zetten van een spiraal. In middel wat vaak wordt aangeprezen ter bestrijding van menstruatieklachten.

Klachten
Het begint altijd rustig. Ik vloei maar functioneer nog. Dit duurt een dag of vier. Dan komt de dag dat het “doorbreekt”, en de pijn ondragelijk is. Het slikken van paracetamol helpt niet, en het gebruiken Alive Feminax wordt sterk afgeraden met mijn bloedaandoening. De pijn is zo erg dat ik bijna niet kan staan, tillen etc. Mijn benen trillen, en kan zelfs niet naar de w.c voor een nr. 2, zonder te vergaan van de pijn. Ik verdraag die dagen mijn lady-cup en tampons niet, en moet dan echt maandverband gebruiken. Ik word zelfs misselijk en duizelig. Na mijn bevallingen is dit erger geworden en weet eigenlijk niet beter dan dit.

Research
Heel internet heb ik afgestruind, gelezen over mijn klachten. Steeds kwam ik uit bij de volgende aandoening. Ik kon mij heel goed vinden in het “koude baarmoeder” syndroom. Wat is dat nu precies?

Symptomen van een koude baarmoeder zijn:
– Een bleek gelaat.
– Je hebt last van pijn in je onderrug.
– Je hebt het vaak koud. Tijdens je menstruatie heb je het nog kouder.
– Je menstruatie is erg pijnlijk met veel kramp.
– Je hebt vaak last van koude handen en voeten.
– Je buik en billen zijn erg koud.
– Er zitten veel donkere klonters in je menstruatiebloed.
bron: hijama&cupping

Ik had beter Elsa kunnen heten want dit is echt mijn bevroren leven.

Strijdplan
Om mijn “koude baarmoeder” en pijnlijke menstruatie aan te pakken moet ik dingen aanpassen in mijn leven;

* Ik ga proberen om koud eten en drinken te vermijden. Water op kamertemperatuur drinken en veel thee. Daarbij wil ik drie keer per dag warm eten gaan eten.
* Niet meer op blote voeten lopen door het huis. (Ook al hebben wij vloerverwarming.)
* Buik en rug warmer aankleden, en vaker met een kruik warm maken/houden.
* Meer Aryuvedisch koken. Dus ingrediënten gebruiken die medicinaal zijn en verwarmend werken.
* Ik ga 2x daags biologische en Fairtrade CBD/ Kurkuma olie van Wunder Workshop gebruiken. Deze tip kreeg ik van een andere mama. Zij gebruikt de olie als een pijnstiller bij o.a migraine en menstruatie klachten, en heeft hier veel baat bij.

Ik hoop dat dit een verschil kan maken in hoe ik mijn menstruaties steeds moet doorstaan. Over een maand ga ik jullie een update geven en ben zelf heel erg benieuwd of het helpt!

X Jenn

4 reacties op “Kill the menstruatie-ellende

 1. Oh dit is zo herkenbaar!!!
  Ik ga jouw tips ook testen.
  Verder heb ik eventueel nog 2 interessante dingen voor jou:

  -als pijn bestrijding helpt bij mij alleen naproxen of naproxenatrium. Op dokters recept. Dus niet een of ander huismerk van een supermarkt of drogist. Helpt mij echt waanzinnig goed. Waar ik op de zware dagen ook niet eens rechtop kan staan en flauwval van de pijn en soms zelfs moet overgeven van de heftige reactie die mijn lijf heeft, kan ik met naproxen best redelijk functioneren.
  -en wat ik zelf nog ga testen, maar erg goed werkte tijdens mijn zwangerschap tegen kramp en pijn was magnesiumolie. Je kunt deze magnesium olie op je buik smeren. Het trekt in en helpt je spieren ontspannen. Je kunt ook magnesium tabletjes gaan slikken. Schijnt echt veel te helpen.

  Sterkte meis.. Ik ken de pijn!! En ben groot voorstander van dit delen en leren van andere vrouwen met pijn en tips!!

 2. Wat een ellende he! Ik heb ook een koude baarmoeder. Ik ben een paar keer bijna out gegaan door de pijn, op een perron, superfijn..Mijn tips:

  – Naproxen, dit middel heb ik op doktersadvies. Er schijnt nog een middel te zijn, die nog sterker is, waar morfine in zit.
  – Acupunctuur, ik heb nu zo’n 10 sessies gehad en ik heb nu al een aantal maanden geen pijn meer!
  – Verse gember/kurkumathee drinken. Dat verwarmt en is ook nog eens lekker.
  – De osteopaat schijnt ook te kunnen helpen. Hij/zij kan de baarmoeder los masseren. Daar heb ik persoonlijk nog geen ervaring mee.
  https://mylivia.net/het_livia_toestel/ dit apparaat kreeg ik als tip van een vriendin, nog geen ervaring mee.

  Ik hoop dat het helpt! Mijn acupuncturist zei, een vrouw hoort helemaal geen pijn te hebben tijdens de menstruatie. Het is ons aangeleerd dat het normaal is, maar er is echt iets aan te doen. Laten we het hopen!

 3. Als ik je blog lees krijg ik spontaan pijn….lijkt me erg vervelend dit maandelijks mee te moeten maken…..wens je het allerbeste hopelijk is je nieuwe eetstijl die goed zal werken….

  Een tip hibiscusthee zorg voor dat het lichaam zich van binnen verwarmt….laat je wel even goed informeren want het ia niet voor iedereen geschikt…..

  Sterkte

 4. Wat een ellende he! Ik heb ook een koude baarmoeder. Overgeven en al een paar keer bijna out gaan, op een vol perron, superfijn..Mijn tips:

  – Naproxen, pijnstiller, voorgeschreven door de arts. Er schijnt een nog sterkere pijnstiller te zijn, als naproxen niet helpt.
  – Verse gember/kurkuma thee drinken. Is verwarmend en ook nog eens lekker.
  – Acupunctuur. Ik heb nu zo’n 10 sessies gehad en ik ben nu een paar maanden pijnvrij!
  – De osteopaat schijnt ook te helpen. Die kan je baarmoeder los masseren, pijnlijk dat wel.
  https://mylivia.net/het_livia_toestel/ dit apparaat kreeg ik als tip van een vriendin, nog geen ervaring mee.
  – Een orthomoleculair therapeut kan adviseren over voeding en supplementen adhv de hormoonbalans.

  Mijn acupuncturiste zei, het is niet normaal dat vrouwen pijn ervaren tijdens de menstruatie. Dat is ons aangeleerd, dat het hoort. Het moet ook zonder kunnen. Ik hoop het echt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *