Personal

10x Waarom hoogsensitiviteit Peachie nog mooier maakt.

15 januari 2019

Deze blog richt ik aan mijn vijf jaar oude, hoogsensitieve dochter Peach. Vanaf nu noem ik haar in deze blogs P. Laat je nooit wijsmaken dat je iets niet kunt, of dat er iets mis is met jou lieverd. Lees deze woorden dan nog maar eens na wanneer je twijfelt.

Mijn eerste blog over P. haar HSP heeft een hoop stof doen opwaaien. Zoveel mooie en persoonlijke reacties op mogen ontvangen, dank daar voor. Maar ik kreeg ook een comment met een kritische noot. Die raakte mij, al was het misschien niet slecht bedoeld. De opmerking sloeg op iets van; “Hoe zou Peach het later vinden, wat je nu over haar op internet zet?!” “Straks krijgt ze geen werk omdat toekomstige werkgevers dit over haar op internet lezen.”

Ik vond het zo heftig, mijn boodschap leek niet goed over te komen. Er is namelijk niets negatiefs aan hoogsensitieve personen, juist voor hen kan deze eigenschap uitdagend zijn maar je bent niet minder of anders?! Waarom zou een werkgever je niet willen aannemen? Je wordt toch beoordeeld op je talenten en je C.V? Ik vond het zo naar. Daarom voel ik nu de drang om alle mooie eigenschappen die P. bezit, door haar hoogsensitiviteit, met jullie te delen. Als een tegengeluid.

Lieve P.
Papa en mama houden zielsveel van jou. Ook al is het soms even zoeken naar de juiste weg, weet dat je altijd meer dan 100% jezelf kunt zijn. Je bent goed zoals je bent, pas je vooral niet aan naar wat andere mensen van je verwachten. Het leven is veel mooier dan dat. Wij geven jou de ruimte die jij nodig hebt, en zijn dankbaar voor alle mooie lessen die jij ons leert.

1.Je bent heel empathisch.
De empathie van hoogsensitieve mensen is enorm. Waarschijnlijk ervaar je dit als vanzelfsprekend, maar voor de meesten is dat niet zo. Je invoelend vermogen in anderen, dieren en bepaalde situaties is zo sterk dat het lijkt of jij degene bent die met dat probleem zit of zelf die pijn voelt. Dit maakt jou heel begripvol.

2. Je bent zorgzaam & zacht.
Je wilt altijd helpen en zorgen. Voor anderen, je zusje, papa of mama. Je hebt een heel zachtaardig karakter. Dit is vaak alleen te zien voor de mensen die dichtbij jou staan omdat in onbekende situaties jij soms een rol aanneemt om jezelf te beschermen. Je bent een met de mensen om je heen, en wilt dat alles en iedereen het goed maakt.

3. Je bent intuïtief krachtig.
Je hebt een sterke intuïtie die jou als een kompas de weg wijst. Je voelt feilloos aan bij wie je je open kunt stellen en bij wie niet. Je voelt wanneer mensen oprecht zijn of een verborgen agenda hebben. Jij zult nooit in zeven sloten tegelijk lopen. Blijf altijd vertrouwen op je gevoel, en kies met je onderbewustzijn zoals je dat nu ook doet. Het is jouw superpower kleintje.

4. Je bent verbonden met alles wat leeft.
Mensen, dieren, planten, aarde, zon, sterren en de maan. Je leeft bewust met ze samen. Je zorgt voor ze, en maakt je ook zorgen. Welk kind van vijf doet dit nou zo bewust? Wanneer er plastic in de bosjes ligt ruim je het op, en benoemt dat het slecht is voor de natuur. Gister huilde je plots aan tafel omdat je “De zon zo miste” zei je. Je gevoeligheid voor oorlog, geweld, ruzie of pesten maakt je kwetsbaar. Je wilt altijd de vrede bewaren. Maar laat dat maar los lief kind, dat gaat je niet altijd lukken en dat is oké.

5. Je leeft intens.
Als HSP is jouw zenuwstelsel extra gevoelig en hierdoor ervaar je alles intenser. Je ervaart veel meer prikkels dan andere mensen. Je geniet extra van muziek, lekker eten, fijne geuren, een mooi verhaaltje, de schoonheid van de natuur, warme knuffels. Je bent een aanhankelijk beestje maar geniet intens van de kleine dingen.

6. Je inspireert anderen.
Je trekt mensen aan, dit deed je als baby al. Je straalt iets uit wat niet on opgemerkt blijft, en krijgt vaak complimenten van wildvreemden. Nu vind je dit nog moeilijk, en soms een beetje eng maar geloof me, het is positief en mooi. Je bent benaderbaar, en andere kindjes willen graag bij je zijn of met je spelen. Je bent een alle mans vriend en houdt niet van groepjes. Je bent er voor iedereen, en ze doen graag wat jij ook doet. Gebruik dit later maar lieverd, wees een inspiratie voor anderen, een mooi voorbeeld of een gevoel van thuis komen.

7. Je bent heel bewust.
Hoogsensitieve mensen voelen een innerlijke drang om zichzelf te ontwikkelen en hebben een sterk zelf reflecterend vermogen. Hierdoor ben je bewust van jezelf in allerlei situaties. Je ziet oorzaken en gevolg zoals andere kleuters dit helemaal niet zien. Wanneer wij “ruzie” hebben weet je eigenlijk heel goed wat er mis ging, biedt hier dan je excuses voor aan, en benoemd wat je de volgende keer anders gaat doen. Heel knap van jou.

8. Je bent creatief.
Je fantasie en creativiteit zijn sterk ontwikkeld. Zintuigelijk neem je scherp waar en daarmee komen geuren, kleuren, vormen, sferen en emoties intenser binnen. Je zit er soms nog mee in de knoop maar dit gaat helemaal goed komen. Je kunt uren spelen met stiften, schaar, lijm en papier, en hebt eigenlijk altijd de voorkeur om creatief bezig te zijn. Mama is zo benieuwd wat je later wilt gaan worden.

9. Je bent zelfstandig.
Je verrast ons met een gedekte ontbijttafel op zondagochtend. Er ontbreekt dan ook helemaal niets. Je kunt jezelf volledig zelfstandig klaarmaken voor school, zwemles of een uitje. Je bent trots wanneer wij jou complimentjes geven omdat je goed weet wat jij wilt. Je helpt graag met koken en opruimen, en vindt het ook erg fijn om in een opgeruimd huis en slaapkamertje te leven. Het geeft je rust en overzicht, dat is fijn.

10. Je bent one of a kind.
Alle bovengenoemde eigenschappen zijn helemaal jij. Het is een prachtige verzameling voor een meisjes van nog maar vijf jaar oud. Je leeft met zoveel liefde, details en zachtheid. We leren elkaar steeds beter kennen. Er zullen nog veel leermomenten komen, zie ze als een geschenk. Laat los wat jou niet gelukkig maakt, en doe waar je hier voor bent. Dit kan en mag alles zijn wat jij maar wilt lieve Peachie, je bent prachtig zoals je bent.

X Mama
5 reacties op “10x Waarom hoogsensitiviteit Peachie nog mooier maakt.

 1. Wauw wat een prachtige blog, voor een prachtig mooi meisje.

  Liefs

 2. Wauw prachtige blog!
  Ik herken mezelf er in (behalve het puntje creatief zijn mis ik helaas😋).
  Erg mooi hoe je de positieve kanten beschrijft, zo voel ik dat ook. Ik zie het als een soort zesde zintuig waarvan je een hele hoop kunt leren in het leven.
  Je kunt er in positieve zin ‘gebruik’ van maken, maar het kan je helaas ook in de weg zitten.
  Hoe ouder je wordt, hoe beter je hier mee om leert gaan ervaar ikzelf.

  Mooi verwoord en respect dat jullie er zo goed mee omgaan en doen wat voor Peach het meest ontspannen is.

 3. Zo ontzettend mooi geschreven dit. En wat een geluk heeft ze dat haar ouders dit zien en dat ze bij jullie op mocht groeien. Zelf ben ik ook hoogsensitief en ik kan je verzekeren Peach; je innerlijke kompas daar kun je altijd op vertrouwen. En dat gaat je zoveel rust geven. Later als je groter bent weet je precies wie de bad guys zijn die je links moet laten liggen, ookal lijken ze nog zo aardig. Jij zult beter weten. En mensen zullen verbaasd zijn hoevaak jij van te voren dingen al ‘weet’ omdat je ze aanvoelt. Ik vond dit vaak ook eng maar ben het de laatste jaren aan het omarmen, omdat het zoveel rust geeft.
  Zie dit oprecht als je super power, je kunt namelijk ook alle mooie en positieve emoties intens ervaren en intens genieten. En hsp’ers herkennen elkaar. Je ziet het in elkaars ogen, echt één blik is genoeg

 4. Wat ontroerend en lief en wat een mooie boodschap aan je dochter. Geschreven recht uit je hart, en de subtiele koosnaampjes tussendoor gaven me wel eens een brok in de keel. Bewaar dat voor haar, dat zou haar op vele momenten in haar leven nog eens wat kunnen brengen.

 5. Zo mooi en lief geschreven. Peach boft maar met zulke ouders! Ook zo zo zo herkenbaar, bij mezelf maar vooral met de oudste. Hij is de laatste tijd ook vaak verdrietig omdat hij de zon mist 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *