Personal

Hoe vieren wij Sinterklaas met Peach?

29 november 2017

Peach is hooggevoelig. Een eigenschap die niet heel lekker “rijmt” met de feestdagen. Periodes van veel prikkels en spanningen zijn voor haar killing. Hoe houden wij het Sinterklaasfeest dan toch leuk voor Peach? 

Je leest het hier in deze blog en ik deel onze tips en trics uit de praktijk.

Hooggevoeligheid.
Wat is dat nu precies? Ik citeer:

“Zoals sommige mensen intelligenter zijn dan anderen, zo zijn sommigen gevoeliger dan anderen. Iemand die zeer gevoelig is noemen we ‘Hooggevoelig’ of ook wel HSP, ‘Highly Sensitive Person’.

Een HSP is meer dan gemiddeld gevoelig voor indrukken en prikkels en merkt meer signalen en details op. Alle indrukken worden uitgebreider en intensiever gefilterd dan bij de gemiddelde mens. Wat anderen normaal vinden zoals mensenmassa’s of harde muziek, kan voor HSP’s al snel te veel zijn; zij raken dan overprikkeld door letterlijk een teveel aan (sterke) prikkels.” bron: www.hooggevoelig.nl

Ik heb het al zo vaker gezegd maar Peach gaat echt slecht op te veel prikkels, in welke vorm dan ook. Voorbeeld. Er was laatst een onaangekondigde brandoefening op school. Het alarm ging af en er werd een evacuatie gesimuleerd. Peach was door deze gebeurtenis drie dagen van de rel. Het keiharde geluid van het alarm, de schrik, ineens de klas uit moeten. Alles was ineens anders dan een normale schooldag en Peach was daar helemaal van ontdaan. Ze kon vervolgens tot in het kleinste detail vertellen wat er die middag gebeurden. Peach moest huilen en dat maakte nog de meeste indruk op haar.

Feestdagen.
Verjaardagen en Sinterklaas zijn tot nu toe de grootste triggers. Ik focus mij in dit verhaald even op de Sint. Peach wordt heel onrustig van al die spookverhalen. Komt ie wel? Komt ie niet? Is het boek kwijt? Piet heeft heimwee. Het paard is ziek. Drama. Omdat Peach als HSP zo gefocust is op details blijft ze maar bezig met alle verbanden in het verhaal. Haar hoofd draait overuren en dat moet dodelijk vermoeiend voor haar zijn. Dit resulteert bij Peach in nachtangsten. Over de nachtangsten schreef ik eerder een blog en kun je hier nog eens lezen.

Pakjesavond 2016
Pietje Peach en mini Pietje Rebel
(die op de foto gaan enig vond, not)

Sint Survival
Het is en blijft een “leuk” kinderfeest en ook wij willen als ouders met onze meiden kunnen genieten van deze kneuterigheid. Ik vind het voor nu een stap te ver om Peach de waarheid te vertellen. Ik vermoed dat Peach zelf de waarheid sneller zal ontdekken dan andere kinderen (iets met die details) Voor Peach hebben wij een goede manier gevonden om met de spanningen om te gaan en begint ze zelfs het plezier van de Sinterklaasfestiviteiten te ervaren!

HSP Sint gebruiksaanwijzing.
Dit ondernemen wij om Peach zo goed mogelijk door de Sint-tijd heen te loodsen.

 • Aftelkalender.
  Peach is dol op kalenders. Ze ziet waar ze aan toe is en streept de dagen fanatiek af. Ze ziet waneer Sinterklaas aankomt op school. Wanneer ze haar schoen mag zetten en wanneer het pakjesavond is. Dit geeft haar zo ontzettend veel rust. Ik zweer erbij!
 • Geen real life intochten.
  Peach vindt het te spannend en beleeft daar zeker geen plezier aan. De intocht kijken wij lekker op tv en verder hoeft ze niets te doen waar ze geen zin in heeft, op Sinterklaas gebied dan he 😉
 • Geen Sinterklaasjournaal.
  Waarbij menigeen er elke middag klaar voor zit, blijft hier de tv uit. Peach wordt koekkoek van alle complot theorieën. Random een keertje een aflevering voorbij zien komen kan geen kwaad. Hier reageert ze niet echt op.
 • Beperkt schoenzetten.
  Alleen in het weekend and that’s it. Cadeau-technisch komt ze echt helemaal niets te kort maar man o man, wat slaapt ze slecht als haar schoen bij de schouw staat. Ze is bang. Ze droomt. Ze wordt meerdere keren per nacht wakker en als kers op de taart staat ze om 05:00 naast ons bed. Daarom dus zo min mogelijk schoenzetten. En Peach hoor je daar niet eens over. Ze vraagt nooit of ze haar schoen (extra) mag zetten, she doesn’t give a …
 • Mantra opzeggen.
  Dit werkt heel goed. Voor het slapen gaan zeggen wij een mantra op (die ik zelf bedacht) je moet wat als moeder van een HSP. Ik begin met;”Wie komt er zomaar in ons huis” en Peach antwoord met;” Niemand!” Dan zeg ik; “Als je vreemde geluiden hoort wie zijn dat dan?” En Peach zegt; “Papa, mama of Rebel” Mama; “Kunnen Piet en Sint hier binnen komen?” Peach; “Nee, Piet heeft een hengel voor de schoorsteen” En dit vind Peach heerlijk. Het opdreunen van deze zinnen geeft haar zoveel rust. Ze krijgt er letterlijk een big smile van op haar gezicht en valt als een blok in slaap omdat de mantra haar zorgen en angsten wegneemt.
 • Dag Sinterklaasje.
  En dit is misschien nog wel het aller belangrijkste voor Peach. Weg is weg. Als ze op 6 December wakker wordt is er niets meer in huis te zien van het Sinterklaasfeest. Alles haal ik meteen weg. De slingers van de wand en de overgebleven pepernoten gaan in de prullenbak. Als ik dit niet doe en Peach blijft dagen tussen de Sinterklaasvlaggen zitten wordt ze ontzettend onrustig en denkt ze dat het feest ineens toch niet over is, met alle gevolgen van dien. Dus als die ouwe op de boot terug gaat, wis ik al zijn sporen uit en hebben wij weer rust.

Na Pakjesavond blijft het minsten een week normaal in huis voordat ik überhaupt aan de kerstboom denk. Dit geeft Peach veel rust. Van de kerstdagen heeft ze verder geen last, Oud&Nieuw daar en tegen wel. Maar dat bewaren ik voor een nieuwe blog.

Is jouw kind ook hooggevoelig? Heeft je mini ook zo een last van de Sint-gekte? Als jij een goeie tip hebt, laat het mij dan weten. Ik ben echt super benieuwd naar hoe andere ouders dit aanpakken!

x Jenn

Een reactie op “Hoe vieren wij Sinterklaas met Peach?

 1. Heel interessant om te lezen. Mijn dochter is (denk ik) niet hooggevoelig, maar wel gevoelig. Ze is op 6dec jarig en heeft nog amper wat van Sinterklaas meegekregen. Geen Sinterklaas journaal, geen schoen zetten. We doen wel wat pakjes. Er is hier een optocht in de wijk en dan leveren de pieten de juten zakken met cadeaus bij de deuren af. In Monnickendam of Edam is er altijd een afsluiting van Sinterklaas op 6 december. Dan gaan ze hem letterlijk uitzwaaien bij de boot en vaart hij ook echt weg. Lijkt mij heel goed om de drukke periode af te sluiten en denk dat wij er vanaf volgend jaar of het jaar erop ook erheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *