Mini

SINTERKLAAS CADEAU TIPS

20 november 2018

December, we love you and we hate you. Aan het einde van deze maand heeft je portemonnee vaak nog nooit zo leeg gevoeld. Die zak op pakjesavond moet vol tot de rand. Maar is dat nu allemaal echt nodig?

too much
Mijn december mantra luid – Less is more! Ik kan mijn eerste pakjesavond als mama nog zo goed heugen. Er waren cadeau’s in overvloed, en ik kon niet stoppen met het kopen van “bullshit” dingetjes voor Peach. The old me dacht; “Dit is leuk, en dat is ook leuk, en dat cadeautje is leuk voor erbij.” En voor we het wisten zat een klein mini meisje twee volle zakken cadeautjes open te maken en kreeg ze ook nog eens een fiets?! Koek koek! Iedereen snapt dat een dreumes na twee cadeautjes klaar is met uitpakken. De rest konden wij zelf doen, en dat is echt sad wanneer je het eerst zelf hebt ingepakt.

doorslaan
Maar waarom doen we dat met Sinterklaas? Waarom moet het zoveel? Is pakjesavond alleen leuk wanneer er grote hopen met cadeau’s in de woonkamer liggen? Kopen wij als ouders ons schuldgevoel af op 5 december? Proberen wij onze liefde voor de kinderen uit te drukken in cadeau’s? Of willen we graag op socialmedia  kunnen delen hoe veel we hebben gespendeerd door massaal foto’s van bergen cadeau’s te posten? Volgens mij is Nederland al heel lang geleden vergeten waar deze traditie eigenlijk over gaat.

duurzaam?
En natuurlijk ga ik niet iedereen over één kam scheren, en ik wil zeker niemand beledigen, maar er is niets mis met stilstaan bij deze vragen. Met hoeveel van de cadeautjes die je kind vorig jaar heeft gekregen wordt er nu nog gespeeld? Weet je eigenlijk nog wel wat er allemaal is gegeven? Is het speelgoed er überhaupt nog? Misschien is het al stuk? Zo zonde, en al heelmaal niet duurzaam. Denk je dat het voor kinderen belangrijk is dat ze veel krijgen? Ik denk het niet. Ik ben van mening dat je beter kunt investeren in een mooi stuk speelgoed waar je kind oprecht plezier van zal beleven voor een langere tijd. Ik denk dat het met vijf cadeau’s misschien nog wel gelukkiger is dan met vijfentwintig. Ik weet het eigenlijk wel zeker.

duurzaam 2.0
Dit jaar vieren wij pakjesavond met een andere intentie, en kiezen wij voor duurzame cadeau’s waar de meiden langer plezier van zullen hebben. Ik vind het belangrijker dat de herinneringen aan een gezellige pakjesavond ze bij blijft. Niet de hoeveelheid cadeau’s die binnen tienminuten uit het cadeaupapier werden gerukt, om vervolgens nog nauwelijks naar om te kijken. Bewuster en duurzaam kopen is niet stoffig. Er zijn genoeg inspirerende brands die het allermooiste speelgoed maken met duurzame motivaties. Leuke, kleine (web)winkeltjes die je kunt steunen door juist bij hen te kopen. Het is voor ons ouders mogelijk om gewoon geld over te houden in december. Het gaat om de keuzes die je bereidt bent daarvoor te maken. Laat je je verleiden door de commerciële heisa, of trek je, net als ik, je eigen plan?

shop tip
Wij willen deze december gaan voor schattige Maiyleg muisjes. Het perfecte cadeautje voor een 2.0 poppenhuis beleving met de leuke meubeltjes en muisjes. Peach en Rebel vinden ze geweldig. Al het Maileg speelgoed wordt ontworpen in Denemarken en met de handgemaakt. Je shopt de leuke muisjes o.a bij Lou&Blue  Het mooie aan dergelijk speelgoed is, is dat het ook wat waard blijft! Zijn jouw kids de muisjes ontgroeid? Je kunt ze prima tweedehands aanbieden of bewaren voor je toekomstige kleinkinderen.

De komende weken zal ik geregeld “Shop tips” delen voor 5 december. En je hopelijk kunnen motiveren om juist minder en bewuster te shoppen. Echt, onze kinderen krijgen geen minderwaardigheidscomplex van minder spullen in hun leven. Geniet juist samen van wat ze wel hebben. De liefdevolle herinneringen aan pakjesavond zijn niet te koop, en misschien juist daarom wel het allermooiste wat je een kind kunt geven.

Think about it.

2 reacties op “SINTERKLAAS CADEAU TIPS

 1. Hier hetzelfde hoor, is zoveel troep te koop. Mijn zoontje van 2,5 heeft het sowieso nog niet echt door, dus wij geven hem 1 mooi cadeau van Brio voor de uitbreiding. Daarvoor heb ik zelfs twee andere stukken speelgoed van hem verkocht waar hij niet zoveel meer mee speelde. Scheelt ook weer ruimte in huis 😉
  Kijk uit naar de rest van je tips!
  X

 2. Ik vind dit echt een supermooie en inspirerende blog!
  Veel mensen vergeten echt wat duurzaam betekent, het moment dat de feesten eraan komen…
  Wij bij Sukhi streven hier ook altijd naar!

  Groetjes,
  Eline van Sukhi.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *