Mini

Rebel praat niet.

21 september 2018

Dit onderwerp vind ik zo lastig om te delen. Eigenlijk wil ik Rebel niet te kort doen door dit aan te kaarten. Soms maakt het mij niets uit maar steeds vaker ben ik best bezorgt. Rebel praat bijna niet?!

Peach is slecht vergelijkingsmateriaal als het gaat om taal. Rebel doet en durft zoveel meer dan Peach ooit deed toen zij twee jaar was. Het grote verschil is dat Peach echt een bizar snelle taal ontwikkeling heeft en Rebel zegt nog steeds geen drol. Nee echt, ook niet “drol” dus. Peach lulde voor haar tweede verjaardag drie uur in een kwartier (nog) en Rebeltje nada.

Op het cb werd er gevraagd of Rebel al twee woorden zinnentjes maakt. And I was like – woman, ze zegt alleen nog: “IJs, bah, au, die, mij, nee, poes, appel and that’s it. Waarop ik direct een formulier in mijn handen gedrukt kreeg om haar aan te melden voor een VVE traject. Een watte? Nou dit:

“Kinderen die een Voorschoolse- en Vroegschoolse Educatie (VVE)-indicatie hebben, zijn kinderen waarvoor het consultatiebureau op basis van door de gemeente vastgestelde criteria een overdracht/indicatie heeft afgegeven. Deze indicatie kan worden afgegeven omdat uw kind extra ondersteuning nodig heeft op de peuterspeelzaal of kinderopvang m.b.t. bepaalde ontwikkelingsgebieden, bijvoorbeeld de taalontwikkeling.” 

Dus. Een stempeltje en dat na een consult van vijf minuten waarbij ik gewoon eerlijk vertelde dat ze geen zinnen maakt. Nu maak ik mij druk. Wel dit traject aangaan en een etiket op Rebel plakken, welke haar tot aan de basisschool zal blijven achter volgen, of erop vertrouwen dat het goed komt.

Met Rebel haar passieve taalontwikkeling is niets mis. Iedere instructie die zij krijgt begrijpt ze en volgt ze op. “Rebel pak je jas maar.”- loopt naar de kapstok en pakt haar eigen jasje. “Kom we gaan naar buiten.” – loopt naar de voordeur en maakt hem open. “Rebel ruim dat maar op.” – begint alles netjes op te rapen en in de kast te doen. “Rebel pak de klei maar.” – maakt de kast open en pakt haar favoriete klei eruit.

Rebel snapt echt alles donders goed.

Maar al praten? Er komen wel steeds meer woordjes bij maar ze heeft nog veel moeite met zichzelf duidelijk maken. Al snel veranderd haar poging tot praten in schreeuwen, gillen, duw en trekwerk omdat ze niet wordt begrepen.

Mijn gevoel zegt dat het echt helemaal goed gaat komen maar wat nou als ik zo’n eigenwijze moeder ben en door mijn keuze om niet een VVE traject aan te gaan, Rebel wellicht met een vette taalachterstand aan groep 1 moet beginnen?! Ik vind dit zooooo moeilijk!

Toch wil ik haar de tijd geven om zich in haar eigen tempo te ontwikkelen. Ze is notabene nog niet eens twee! Een dreumes hoeft toch nog niet te kunnen lullen als brugman? Ze moeten lekker spelen, ontdekken, vrijzijn en zich veilig voelen. Wel hebben Peterpaul en ik besloten om naast het dagje KDV opvang Rebel vanaf haar tweede verjaardag ook naar de psz te brengen om haar taalontwikkelingen meer te prikkelen.

Iets wat mij echt aan mijn hart gaat want als iets niet rijmt met mijn moedergevoel is het weg brengen van mijn kinderen terwijl dit helemaal niet hoeft. Mom at home struggle.

Ik ben zo ontzettend benieuwd of andere mama’s dit ook met hun kindje hebben mee gemaakt? Wie weet kunnen jullie mij helpen met een goed advies of heb je ook ervaring met VVE? Please, laat het mij weten en laat gerust en comment achter onder deze blog. Alvast super bedankt!

X Jenn

34 reacties op “Rebel praat niet.

 1. Hier ook een november kindje en ook alleen wat woordjes!!! Het cb zei meer voor te lezen en liefdjes te zingen. Dat vond ik al 🙄🙄… jo u begrijpt ook alles!!! Geen zorgen maken… ineens is het er! En net als rebel is hij in andere dingen al wél mega ontwikkeld!! Ze kunnen niet alles tegelijk ontwikkelen.. gewoon doen wat je doet! Dat is perfect 💜

 2. Niet te druk maken rebel gaat echt wel praten.
  Zeker nog een jaar aan kijken!
  Als ze drie is kan je ook altijd nog besluiten om vve te doen. Wij hebben het met 3,5 gedaan net even een zetje voor dat hij naar school ging.
  Hij bond het super leuk om heen te gaan.
  De buurjongen 2 prate nog niet is bij logopedie geweest en weer gestopt een half jaar later begon hij zelf met praten.
  Rebel is gewoon met andere dingen bezig te ontwikkelen dat praten komt wel ze kan het wel.
  Ze praat al woordjes!

 3. Hai Jen,
  Herkenbaar. Onze jongen die praat ook niet veel tot amper. Terwijl onze meid al heel vroeg sprak. Maar onze Jayden begrijpt alles wat ik zeg en doet het vervolgens ook. Een vriendin van mij had het zelfde en kreeg een VVE programma aangeboden van 4 ochtenden Psz per week. Ze heeft dit gedaan en zijn taalachterstand is ermee verdwenen. Maar ik begreep zo goed dat dit zo heftig is. Je kind weg brengen terwijl je huis bent. Ik denk persoonlijk dat je geen stempel op rebel drukt . Al voelt het zo wel. Moedig dat je de blog schrijft! Al vrees ik voor mijn bezoek aan cb met Jayden.
  Xxx

 4. Het gevoel dat iemand iets zegt en je moeder gevoel iets anders zegt is heel herkenbaar! Zo is mijn zoontje door de medische molen gehaald de eerste 6 maanden van zijn leven en had ik achter toch “gelijk” met dat ik zelf dacht dat er niks was. Altijd je gevoel volgen dus! Ik werk zelf als PM”r en heb op dt moment een kindje in mijn groep die bijna 3 is en maar een paar losse woordjes zegt. Ook dit gaat gepaard met geschreeuw omdat het uitleggen nog niet lukt. Ouders maakten zich wel zorgen, en zeker omdat hij dus bijna 3 word. inmiddels zegt hij steeds meer woorden en gaat wel
  Logopedie maar die zeggen ook dat het goed komt. Het komt vast goed!! Lekker veel lezen uit van die plaatjes die ze aan kan wijzen, misschien kunnen ze op het kdv ook wel extra stimuleren. Als ze twee is en door gaat naar een peutergroep helpt ook wel eens!! Liefs Fee

 5. Ze is pas 2, en heeft dus nog zo onwijs veel tijd in haar leven om ieders oren van het hoofd te praten.
  Goed bedoeld van het CB, maar kom op, gaan we 2 jarige nu al toetsen?! Laat ze lekker kind zijn, en je zult zien dat ze opeens alles zegt en kletst. Dat stempeltje haal je er dan niet meer af…
  Volg je moedergevoelens!

 6. Ik heb er ook 1 die met 2 jaar amper praatte. En waar ik me zorgen om maakte. Vooral omdat leeftijdgenootjes wel goed en veel konden zeggen. Maar Ik had een arts op het cb die zei.. de ene praat met 1 jaar de ander met 4. Praten doen ze uiteindelijk allemaal. En idd hij is nu bijna 3 en hij kletst de hele dag. Niet altijd even duidelijk maar niks om me er heel druk over te maken. Ik zou je gevoel volgen..

 7. Hoi Jennifer,

  Ik snap dat je schrikt van zo’n ‘advies’ van het CB, ze kunnen dat ook altijd zo lekker lomp brengen.
  Maar een VVE-traject is eigenlijk niet meer dan 4 dagdelen per week naar de peuterspeelzaal. Hier zal aan alle ontwikkelingsgebieden spelenderwijs gewerkt worden. En dan zal het vast zo zijn dat er bij Rebel wat meer aandacht is voor haar taalonwtikkeling maar dat zal haar waarschijnlijk goed doen!
  Een peuterspeelzaal is voor alle jonge kinderen, dus die mét een achterstand op een bepaald gebied maar ook voor die zonder.
  Ik hoop dat je iets aan mijn reactie hebt, heb geprobeerd je zorgen omtrent een VVE wat weg te nemen 😊 succes!! Liefs

 8. Hey Jenn,
  Toevallig werk ik op een peuterspeelzaal waar de meerderheid van de kinderen een vve indicatie hebben. En jouw gevoel snap ik helemaal. Je wil niet dat je kind een stempel krijgt, maar ook niet dat ze met een taalachterstand begint op school. Mijn ervaring is dat kinderen er enorm veel baat bij hebben! Ze worden begeleid tijdens spel en activiteiten om hun taal te helpen ontwikkelen. Je ziet ze groeien en hun ontw wordt nauwlettend in de gaten gehouden om steeds de begeleiding aan te passen naar behoefte. De vve indicatie wordt vaak alleen nog maar genoemd bij de overdracht naar school. Maar als er geen extra hulp of begeleiding nodig meer is op dat moment hoeven hun er niks meer mee. Mocht er wel begeleiding nodig zijn dan krijgt ze dezelfde als dat ze start zonder vve indicatie maar wel met een taalachterstand. Bij onze gemeente mogen kinderen pas met 2,5 met vve beginnen. Is dat bij jullie niet zo? Ik hoop dat je iets hebt aan mijn verhaal. Je bent een super moeder en ik snap je zorgen helemaal… P. S heel vaak zien wij dat het jongste kind pas veel later gaat praten. Ze hebben het simpel weg niet nodig omdat de grote zus/broer wel praat of dingen regelt voor hun
  😉

 9. Bij mijn oudste waren we vrij laat. Dit kwam door mega veel oorontstekingen. Toen hij dik 3 jaar was kreeg hij na veel ophef van mij kant eindelijk buisjes. En binnen een half jaar ging hij hele zinnen maken. Wel loopt hij nu nog (6 is hij) bij logopedie omdat hij sommige letters niet goed kan uitspreken (niet goed gehoord de eerste 3 jaar van zijn leven). Nog spijt dat ik niet naar mijn gevoel heb geluisterd en eerder op mijn strepen ben gaan staan.
  Met mijn andere zoon (hij heeft nog een tweeling zus en ze zijn te vroeg geboren) waren er ook oor problemen etc. Gelukkig liepen we toen bij de kinderarts en kon ik eerder aangeven dat ik graag wilde dat de KNO arts hem onderzocht. Zijn neusamandelen zijn geknipt en hij kreeg buisjes in zijn oren toen hij 1,5 jaar was (mega zielig, en voor mij nog een beetje traumatisch).
  Toen Pim bijna 2 jaar was kreeg ik hetzelfde te horen wat jij te horen kreeg. Ik heb toen aangegeven dat ik Pim meer tijd wil geven. Hij is nu 2,5 jaar en hij gaat steeds meer zinnetjes zeggen.
  Mega lang verhaal. Conclusie: elk kind is anders en luister naar je gevoel.
  Sterkte en je bent een fantastische mama!

 10. Hoi Jenn!

  Toen onze zoon 2 jaar was liep hij volgens “het boekje” van het Consultatiebureau ook achter, dat gevoel had ik zelf ook. Te weinig woorden sprak hij en terwijl andere kinderen van zijn leeftijd al hele zinnen maakte bleef het bij hem bij ijs, papa, dat, ja, nee, aap… En vooral je omgeving die dan vraagt: waarom praat hij nog niet?! 😒 Hij heeft een onderzoek gehad en daar kwam uit idd dat hij achter liep met woorden en zinnen. Omdat hij al moeite heeft om naar het KDV te gaan hebben wij gekozen voor logopedie. Nu is hij bijna 3 en zien wij echt vooruitgang hij durft meer en vindt het ook echt leuk om naar de logopedie te gaan. Daar gaat hij elke week een half uurtje heen. Met spelletjes en door woorden meerdere keren te herhalen op een manier dat het niet vervelend wordt, pakken ze het sneller op. Ook krijg je advies om op een andere manier om te gaan met zijn spraak en hem te stimuleren om de juist woorden en zinnen te gebruiken. Door ook thuis te oefenen en op een niet vervelende manier zag ik hem echt groeien! Misschien ook iets om daar een keer naar te kijken?!

 11. Hai Jenn,

  Ik begrijp je heel goed, maar het komt vaak voor dat de 2e minder praat maar wel alles begrijpt. Grote zus lost het wel voor haar op, dus praten is voor je kleintje nu minder noodzakelijk. (Mijn ervaring, dat komt helemaal goed)

  Ik werk zelf in een KDV waar we met VVE werken, het klinkt heel erg als een stempel. Maar het is zo’n leuk traject waar het kind echt wordt gezien en gevolgd. Er wordt gezocht naar lerend spelen met genoeg succes gevoel voor het kind (Yes, ik kan het) en genoeg uitdaging.

  Je moet altijd dicht bij je eigen gevoel blijven maar mijn ervaring; VVE is super!!! Ik zie het zelf niet als stempel, wij gebruiken VVE voor alle kinderen in de groep. En soms vraagt de groep om wat minder structuur en meer knuffels, dan doen we dat.

  Liefs Sanne.

 12. Hoi jen. Ik begrijp je gevoel helemaal. Onze oudste dochter, inmiddels 6, heeft hetzelfde gehad. Ze praatte nauwelijks tot niet. Iedereen zei het komt wel goed. Wacht maar totdat haar zusje geboren is dan gaat ze praten. Maar nee, het kwam niet. We zijn toen gestart met een vve traject en logopedie. Deze logopedie heeft ze vorige week pas afgesloten. Dus heel wat jaren mee bezig geweest. Hier bij ons in het dorp hebben regelmatig kindjes een vve traject. Het is hier niet raar of vreemd. Ze gaan dan hier 3 dagdelen naar de psz. Het heeft mijn dochter zo goed gedaan. Hebben hier nooit spijt van gehad. Verder hebben wij gehoortesten laten doen of het hier aan kon liggen. Uiteindelijk is alles goed gekomen, maar heeft wel de nodige energie en zorgen gehad. Ik begrijp je zorgen volkomen, maar voor Rebel zal het zeker positief zijn! Heel veel succes ermee! Liefs maaike

 13. Hoi Jenn,

  Ik heb geen ervaring met VVE maar wel met een kind dat voor zijn tweede geen zinnen maakte. Nu is hij bijna 2,5 en hij praat me er toch een partij op los, weet zich duidelijk te maken. Oké, misschien nog geen hele zinnen, maar who cares?
  Vertrouw erop dat het goedkomt, elk kind is anders en elk kind ontwikkelt in eigen tempo. (iets wat je uiteraard zelf ook al weet)

 14. Wij hebben dit ook gehad bij onze dochter.
  In alles heel slim maar praten vertikte ze.
  En toen ze 2,5 was lulde ze de
  oren van onze kop en nu praat ze zelfs beter als andere kindjes van haar leeftijd.
  Stomme CB ze maken je zo onzeker, kijk het nog even aan.
  Kinderen gaan nou eenmaal op hun eigen tempo dacht het CB daar ook maar eens zo over in plaats van je onzeker te maken!

 15. Hee,
  Je moet eens goed lezen over die VvE programma’s. Er is namelijk niet bewezen dat deze programma’s werken!! Ieder kind ontwikkelt zich op zijn of haar eigen tempo. En de spraak komt gewoon iets later aan bod! Veel lezen en kletsen en dan moet het toch goed komen. Je kan altijd rond 3 jaar nog aan de bel trekken als ze dan nog niet goed spreekt. Dan heeft ze nog een jaar als voorbereiding op groep 1!

 16. Toen Denver 3 was ging hij twee dagdelen naar de PSZ. Bij een gesprek gaf de leidster aan dat zijn ontwikkeling achterliep, hij kon bepaalde letters en klanken niet uitspreken. Zij adviseerde mij na te denken over logopedie, waarbij ik meteen al aangaf dat ik dit nog te vroeg vond. Als andere optie kreeg ik om hem vier dagdelen naar de PSZ te laten komen i.p.v. twee. Ik moest ff aan het idee wennen maar wilde dit wel proberen, hij vond het overigens ook erg leuk om erheen te gaan! Dit werkte super goed. Hij gaat nu naar de basisschool en kan, op de R na, alles uitspreken. Mijn idee was: mocht hij er tegen de tijd dat hij naar groep 1 gaat nog erg achterlopen, kan hij altijd nog naar logopedie. Maar ik wilde hem die druk nu nog niet meegeven. Soms moet je je kind wat meer tijd gunnen… En het is helemaal goed gekomen!

 17. Hi! Ik werk op een kdv en ben ook moeder van 3 kids. Als ik jouw verhaal lees vind ik het persoonlijk nogal snel geconcludeerd van het consultatiebureau dat ze een taalachterstand heeft..
  Ieder kind ontwikkelt zich in een eigen tempo, de één is sneller qua motoriek bv en de ander kletst je met 2 jaar de oren van je hoofd.
  Als ik jou was zou ik het gewoon nog even de tijd geven en naar je moedergevoel luisteren!
  Ik vind het het bizar om te horen dat je naar aanleiding van het feit dat ze met nog geen 2 jaar een vve indicatie krijgt omdat ze toevallig iets te weinig woordjes zegt! Dat is volgens mij niet het idee achter een vve traject.
  Vooral niet druk maken, genieten van je prachtige kids en voor je het weet kletst ze je doren van je hoofd!

 18. Hi hi,

  Mijn dochtertje kon met 2 jaar ook heel weinig woordjes zeggen ( en geen zinnen ). Ik was toen zelf ook wel onzeker, andere kindjes kunnen het toch wel?! Je gaat toch een beetje vergelijken… Ik heb het toen wel geprobeerd wat naast me neer te leggen. Ieder kindje heeft zijn eigen tempo mijn dochtertje was weer heel erg snel met andere dingen. Dan komt de taal wat later…. en echt waar het komt echt goed !! Mijn dochtertje is toen na 4 maandjes veel beter gaan praten.

  Veel liefs ♡☆

 19. Gooood morning Jen!

  Als eerste, allemaal herkenbaar! Mijn dreumes is 19 maanden, en zegt alleen maar: Papa, mama, klaar, eten en die.. (dus het kan altijd erger)

  Verder zijn jouw kindjes en mijn dochterje (en al die andere kindjes) totaal verschillend. Mn beste vriendinnetje lulde nog beroert op haar 4e.. en nu, een knappe slimme mama van 2 kindjes! En praten !NO PROBLEM!

  Ik kreeg dit advies en formulier al een paar maanden terug onder mn neus gedouwd, en ik was best vel! Ik heb gezegd dat ze me maar bellen rond haar 2e verjaardag en dat ze alleen maar mensen bezorgd maken. En 3x raden, uiteindelijk kreeg ik ook nog een blaadje mee waarop op stond: “Wat te doen bij driftbuien!?”

  ABSURD!

  Geen zorgen maken en je eigen gevoel volgens! Ook Peach en Rebel zijn totaal verschillend! Rebel heeft gewoon geen zin, maar ze begrijpt je donders goed!

  Liefs x Patricia

 20. Mijn oudste babbelde de oren van ons hoofd voor haar 2e jaar. Dus toen bij ons de tweede ook bijna niets zei maakte ik me net zoveel zorgen als jij.. Ze begon “pas” meer te praten toen ze 2 was geweest en toen hield ze ook niet meer op🙊 Het kwam vanzelf, geen VvE traject gehad. Ze is met 2,5 wel gestart op de psz. Met onze derde dochter precies hetzelfde, ze word in januari 2 maar zegt op een paar woordjes na nog bijna niks.. Dit keer maak ik me echter geen zorgen, het komt vanzelf.. ieder kind ontwikkeld zich op zijn/haar eigen tempo.
  Volg je gevoel!

 21. Hoi Jenn,
  Ik snap helemaal dat je bezorgd ben… maar ik kan je uit eigen ervaring zeggen… het komt echt goed. Mijn zoontje is nu net 3 jaar en begint nu pas echte zinnnen te maken. Hij heeft met 7 weken een hersenvlieZontsteking gehad en ik dacht er maar steeds aan “hopelijk heeft hij er niks aan overgehouden zoals niet kunnen praten…maar nu weet ik dat het niet zo is en hij gewoon een beetje “lui” met praten was.(hij kreeg ook alles voorelkaal zonder een woord te zegggen )
  Ik ga met mijn zoontje sinds hij 2 1/2 is naar de logopedie .
  Ze doen het daar op een hele leuke manier en het helpt echt. Ik ga iedere week een half uurtje samen met me zoontje erheen… en voor thuis krijg je ook handige tips mee.
  Dus als ik jou was, zou ik gewoon even contact opnemen met de logopedie en hun advies vragen ..
  Groetjes
  Jennifer

 22. Lekker op je eigen manier doen waar jij je zelf goed bij voelt! Je moeder gevoel zorgt ervoor dat jij het beste voor je kleine rebeltje doet😉✌🏼

 23. Wat lastig!! Ik heb geen ervaring, mijn dochter is juist super snel met praten maar ik doe toch een duit in het zakje. Je zou kunnen kijken naar babygebarentaal. Onderzoek wijst uit dat dat de taalontwikkeling stimuleert en dat kan eenvoudig thuis. Verder denk ik dat de psz heel goed is voor een kind, juist als mama veel thuis is. Maar dat zeg ik puur met mijn verstand hoor, want mijn moederinstinct zegt ook dat mijn meisje bij mij moet zijn. Ik vraag me ook af in hoeverre de VVE nu moet of dat dat ook over bijvoorbeeld een half jaar zou kunnen. Dan kun je Rebel nog even de tijd geven en er thuis wellicht nog meer mee aan de slag maar hou je de optie wel open mocht het niet voldoende verbeteren.

 24. Hai! Met mijn kids geen ervaring ermee. Maar bij mijn broertje vroeger wel en om mij heen ook. Het enige zekere dat ik kan zeggen is dat het bij iedereen verschillend is. Bij een vriendinnetje van mijn dochter wordt er vrij weinig aan besteed waardoor zij nu op haar 4de een enorme achterstand heeft. Wat voornamelijk voor haar erg vervelend is nu bij de kleuters. Mijn broertje begon na zijn derde ineens te praten. En gelijk goed. Wat ik wel heb opgemerkt bij de verschillende voorbeelden om mij heen is dat wanneer het kindje de woorden die hij of zij zegt, goed uitspreekt en dus ook goed na kan praten en er met het gehoor niets mis is, het waarschijnlijk wel goed komt. Een ochtendje extra psz is denk voor ons als ouders lastiger dan voor het kind zelf. Ik denk namelijk dat een kindje van 2 nog niet merkt dat er een “stempel” wordt gedrukt. Het zijn “onze” gedachten dat we ons kind in een hokje duwen of laten duwen. Denk ik. Goed. Heel verhaal. Maar ik denk echt dat je het sowieso niet fout kunt doen. Je hebt volgens mij een gelukkig kind dat lekker veel pit heeft. Lekker samen ontdekken wat goed is. Niet is voor altijd. Dus mocht het niet goed zijn/voelen kun je het nog veranderen.

 25. Hoi Jenn!

  Ik studeer logopedie en begrijp je zorgen heel erg goed.
  Veel ouders schieten in de stress wat de taal van hun kindjes betreft, en logisch; het is je kindje.
  VVE klinkt meteen als iets heel heftigs maar dit valt eigenlijk reuze mee.
  Wel ben ik zelf van mening dat het misschien beter is voor kindjes om naar een gewone PSZ te gaan. Zodat ze hier juist een opkrikker van de anderen kindjes krijgen i.p.v. dat alle kindjes die er zitten een lager niveau hebben.
  Op het KDV wordt natuurlijk ook gewerkt aan de taal maar toch is er vooral tijd voor spelen daar, PSZ is dan net iets serieuzer en doelgerichter maar met nog genoeg mogelijkheden om lekker te spelen.
  Ik pleit hier dus voor de PSZ maar dat neemt niet weg dat VVE geen goede keuze is.
  Volg je moederhart, die weet het hrt beste!

  Liefs!

 26. Mijn zoon (nu 9) was ook heel laat met praten, zei rond zijn tweede verjaardag mama en die. Nooit extra trajecten gestart en uiteindelijk kwam het praten vanzelf. Wel frustreerde het hem dat wij hem niet konden begrijpen. Tot boos over de grond rollen aan toe. Ondertussen lult hij vijf kwartier in een uur 😂 En is alles goed gekomen.

 27. Mijn advies is, volg je onderbuikgevoel! Volgens mij lees ik tussen de regels door dat je best wel vertouwen hebt in dat het goed komt met Rebels spraak én dat je niet zit te wachten op die VVE.. Ik zou zeggen, lekker zelf blijven stimuleren, voorlezen, liedjes zingen, etc en over een half jaar nog eens overwegen hoe jouw gevoel /verwachting nu is. Wellicht waren het achteraf ongegronde zorgen? Ze is nog zo jong, elk kind ontwikkelt zich op haar eigen tempo en misschien is het wel gewoon iets wat bij haar karaktertje past; wacht ze tot ze de woorden goed kan uitspreken en begint ze dan ineens voluit te spreken, of is ze stiekem een beetje eigenwijs en weet ze prima op andere manieren duidelijk te maken wat ze wil.. 😉
  CB kan heel fijn zijn, maar kan ook jouw intuïtie – die doorgaans volgens mij het beste kompas is – in de war brengen en je onnodig zorgen laten maken over niet gemiddelde ontwikkeling bij kindjes. (bestaan die gemiddelde kindjes eigenlijk wel?)
  Veel wijsheid voor jullie! X

 28. Heel herkenbaar. Milo wordt eind november 2 jaar en zegt ook ongeveer alleen die woorden. Ik ben nog niet bij cb geweest maar als ik dit lees houd ik mijn hart vast.
  Hij heeft in juni buisjes gekregen vanwege veel oorontsteking. Niet dat zijn spraakontwikkeling daarna een hele spurt heeft gemaakt. Ook net als bij jou een goede passieve woordenschat!
  Ik weet niet wat ik zou beslissen als dit mij geadviseerd zou worden. Hij gaat 2 dagen naar de kinderopvang. Toch heftig en sneu als ik hem ook nog naar een PSZ moet brengen?

 29. Lieve Jen,

  Zo’n CB kan je toch behoorlijk onzeker maken he!
  Ik werk in de kinderopvang en er is veel te doen over VVE. Veel meer instanties gaan er mee werken.
  Je zou kunnen kijken naar een peuterspeelzaal die werkt volgens de VVE methode. Het is super goed voor de ontwikkeling van kindjes.
  Maar ik zelf ben echt voor het luisteren naar je moeder gevoel. Kindjes ontwikkelen zo op hun eigen tempo. Het is natuurlijk altijd goed om te stimuleren, maar volgens mij doen jullie dat al op alle mogelijke manieren. Mijn neefje praatte bijna niet tot zijn 3e en toen ineens lullen als brugman ;). Zo ook een andere neef waarvan iedereen dacht dat hij niet kon praten, ging pas praten op dag 1 van de basisschool :). Het komt echt wel goed!
  Liefs Deborah

 30. Zoals je leest ben je niet de enige 🙂 Onze 2e was ook wat langzamer dan haar zus met praten, dus ook ik maakte me destijds een beetje zorgen. Ik heb toen van Nijntje kaartjes besteld “Nijntje oefent woordjes” met een leuk boek erbij! Ze vond het geweldig en ik zag haar vooruitgaan. Ik heb gekozen voor 2 ochtenden PSZ maar meer ook om haar met leeftijdgenootjes te laten spelen. Ze is nu inmiddels 3 en het praten gaat steeds beter en ik heb er alle vertrouwen in dat het goedkomt! Vertrouw op je eigen moeder instinct en kies wat het beste voelt!

 31. Hi Jenn, altijd je gevoel blijven volgen dat staat voorop. Daarnaast kun je t inderdaad nog even een half jaartje of jaar aankijken. Ik vraag me wel af waarom PSZ beter is dan KDV. Is KDV een 0 tot 4 groep? Onze zoon is namelijk sinds 2 weken naar een 2-4 groep en zijn woordenschat is verdubbeld haha. Ik denk dus niet dat PSZ per se anders hoeft te zijn dan KDV daarin.

  Onze situatie begon redelijk vergelijkbaar: oudste praatte de oren van onze kop en jongste krijste en huilde vooral omdat hij zich niet kon uitten. Ik wist dat er iets niet goed zat en heb hemel en aarde moeten bewegen bij huisarts voor doorverwijzing naar KNO arts. Toen ik daar was geweest viel er n last van me af. Benjamin hoorde namelijk nauwelijks. Ze wilde direct n operatie plannen voor buisjes en amandelen knippen. Ik was zo blij met die stempel. Omdat t mijn gevoel bevestigde. Uiteindelijk heeft hij geen operatie nodig gehad overigens. Ik wilde nadat ik eindelijk wist wat er mis homeopathie proberen en dit heeft tot nu alles bij hem verholpen maar dat terzijde.

  Ik heb met veel moeders gepraat en moet wel zeggen dat kinderen die later gaan praten vaak inderdaad taalachterstand hebben op school. Bij mijn oudste in de klas zit behoorlijk wat kids die logopedie hebben. Dus houd dat in gedachten: of je nu met een beetje extra hulp t op de rit zet voor school of dat je t niet doet, is geheel aan jou. Maar houdt er wel rekening mee dat die extra hulp dan alsnog nodig is als ze op school zit…..

 32. Hi Jen,

  Ik lees dat je zorgen maakt en dan vooral of ze niet met een taalachterstand aan groep 1 begint. Mijn advies is om het eerst nog even aan te zien en de ontwikkeling in de gaten te houden. Doen wat voor jou goed voelt. Al zal ik wel overwegen om (ooit, oké voor groep 1) aan het traject te beginnen. Wat zijn voor jou de redenen om het wel of niet te doen? Naast taalontwikkelingen vinden kinderen het vaak daar erg leuk. Je kunt dus altijd een keer een dagje meekijken om alle opties goed te bekijken. Zo maak je de beste keuze.

 33. Achteraf heb ik er spijt van dat ik Sam pas met ruim drie naar de psz heb gedaan. Hij sprak ook wat laat maar eerste kind en geen vergelijkings materiaal en wilde hem naast zijn 1 dag kdv niet op mijn twee vrije dagen “weg doen” maar hij vond het zo leuk daar! Achteraf is er bij hem
  Meer aan de hand maar ik weet zeker dat het hem goed had gedaan. Uiteindelijk kreeg hij ook een indicatie van cb. Toen ging hij 4 ochtenden (2 dan gratis via die indicatie). We hadden er zo’n goed gevoel bij dat Tes (juni 2016) gelijk vanaf dit schooljaar ook is begonnen. Zo leuk heeft ze het! En ze leren toch wel andere dingen dan op kdv. (Zal wellicht per kdv verschillen hoor!) Het is bij ons ook van 08:30-11:00 dus daarna nog genoeg tijd om nog wat leuks te doen na slaapje etc.

 34. Onze zoon heeft de eerste 2 jaar ook vrijwel geen woord gezegd. Misschien had dit te maken met zijn praatgrage zus waar je nauwelijks tussenkomt. 😉
  Maar om je zorgen weg te nemen, na een tijdje begon hij ineens te praten alsof hij het al lang kon, maar gewoon zijn mond had gehouden. Haha.
  Inmiddels heeft hij het ruimschoots ingehaald en is hij nog geen 4. Hij heeft totaal geen taalachterstand of iets dergelijks.

  Komt goed, gewoon nog even geduld dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *