Mini

Trots!

15 mei 2018

Na bijna vijfjaar lang bang te zijn geweest voor water en vooral voor onderwater, geschiedde er gister een wonder. Peach had haar eerste zwemles en ging koppie onder! Ik kan niet uitleggen hoe bizar trots ik op haar ben! Hoe gaan wij om met haar (zwem) angsten? Ik vertel het in deze blog.

Bang
Eigenlijk zo lang ik mij kan heugen vindt Peach het verschrikkelijk om water in haar gezicht of over haar hoofd te krijgen. Haren wassen is van kleins af aan al een groot drama. Haar ogen, oren en neus, alles mocht absoluut niet nat worden. Je raad het al, niet te doen. De buren van drie straten verder, konden horen wanneer het haren-was-dag in huize Rijs was. Sinds Peach vier is gaat het haar wassen beter. Zwemmen is daarentegen een totaal andere belevenis maar ook voor Peach iets heel spannends. Ze vond het drijven in haar babyfloat al om van te janken.

Hoogsensitief
De angsten van Peach komen voort uit haar hoogsensitiviteit. Kinderen die hoogsensitief zijn beleven prikkels intenser dan andere kinderen en kunnen voor hen overweldigend zijn.  Ook hebben hoogsensitieve kinderen een groter inlevingsvermogen in oorzaken en gevolgen. Ze zien gevaren die andere kinderen niet zien en dat geeft ze een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Peach is zich heel erg bewust van gevaren en vindt daardoor veel dingen eng of zoals ze zelf zegt “spannend”. Als dreumes was het ideaal. Peach klom nooit zomaar de trap op of kwam niet in de buurt van een hete oven, liep de stoep niet af of zomaar de straat op. Fietsen is ook eng en nog steeds niet bepaald een hobby, laat staan zonder zijwielen. Van een fiets kan je namelijk af vallen en daar heeft ze geen zin in want dan zou je zomaar “bloed” kunnen krijgen. Allemaal situaties waar Peach zich in haar hoofd heel erg druk om kan maken.

Zwemles en HSP
Ik zag als een berg tegen de zwemlessen op. Peach en zwemmen is gewoon altijd een drama geweest. Maar geen zwemdiploma’s halen is absoluut geen optie. Helemaal niet met het zwembad in de tuin van ons Spaanse huis. Steeds vaker zoekt ze daar de rand van het zwembad op om langs te spelen en ik vind het doodeng. Iets wat ik niet overduidelijk aan haar laat blijken omdat ik Peach haar angsten niet wil bevestigen of erger maken. Ik leg daarom rustig uit dat ze voorzichtig moet zijn bij de waterkant omdat ze nog geen zwemdiploma heeft en wel bij het zwembad mag komen als papa en mama in de buurt zijn.

Zwemles op maat
Hoe kon ik haar op zwemles krijgen zonder dat het een regelrechte ramp zou worden? Ik besloot om goed te kijken naar de mogelijkheden. Graag wilde ik een vorm van zwemles die bij Peach haar gevoeligheid zou passen en de zwemles geen negatieve ervaring zou worden. Ik koos voor een klein zwemschooltje in Alkmaar met privé zwemgroepjes en veel persoonlijke aandacht. In een groot en druk zwembad zouden alle omgevingsprikkels te veel voor Peach zijn en haar angstiger maken. Ik vond een zwemschooltje die perfect bij haar past. Vooraf heb ik uitgebreid telefonisch contact gehad met de zwemjuf en gesproken over Peach haar angst. Ze nodigde ons uit voor een één op één kennismaking en kon Peach eerst alles heel rustig bekijken en ervaren. Papa en mama mochten tijdens de zwemles bij haar blijven en dit vond Peach erg fijn.

Succes
Stapje voor stapje durfde Peach meer en meer het water in te gaan. De zwemjuf lokte haar op een hele speelse manier uit om steeds meer met haar gezicht in het water te komen. Elke keer als Peach dat deed zocht ze onze bevestiging die wij haar meteen konden geven. Dit gaf haar direct heel veel zelfvertrouwen. PP en ik bleven maar vanaf de kant roepen hoe goed ze het deed en hoe knap wij het van haar vonden. Ook de zwemjuf stimuleerde haar heel veel. Aan het einde van de zwemles durfde Peach van de zwembadrand af zo het water in te springen. Madam ging koppie onder en haar smoeltje toen ze boven water kwam was priceless! Ik had er geen geld op durven inzetten dat ze dit na één les al zou doen en man wat was ze trots op zichzelf en wij nog meer! “Mama, mama kijk ik ging onderwater, goed he?!” “Papa ik kan zwemmen, nu kan ik het ook in Spanje!!” Het was zo lief en dapper, ik vond het zo goed van haar! Ik ben echt heel blij dat ik van te voren goed heb nagedacht over de zwemlessen en naar mijn (moeder)gevoel heb gevolgd. Op naar een zomer vol zwempret- eindelijk!

x Jenn

foto: @jesjevphotography
make-up: @liz_teeling 

2 reacties op “Trots!

  1. Hai jen wat een bijzonder verhaal en onwijs goed van peach! Mag ik vragen waar peach zwemles krijgt? Ik heb een vergelijkbare situatie met mijn dochter.

    Groetjes sabrina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *