Mama

Ons eerste oudergesprek.

7 juni 2018

Ik kan het niet geloven maar de grote zomervakantie komt steeds dichterbij. Wat betekend dat Peach haar aller eerste schooljaar er bijna op heeft zitten. Dat komt bij deze mama even keihard binnen. Gister hadden wij ons eerste officiële oudergesprekje en ik vertel je hoe dat ging.

 

Zenuwen
Het is dood normaal. De vakantie komt eraan, rapportjes worden opgesteld en de papa’s en mama’s uitgenodigd voor oudergesprekjes. Zo ook PP en Jenn. Het leek mij enig om een beeld van Peach te krijgen, geschetst door haar Juf.  Totdat het bijna zover was. Ik werd plotseling dood zenuwachtig en gingen er allerlei doem scenario’s door mijn hoofd. Doem scenario’s van een kleuter die niet lekker mee komt in de klas, niet op “niveau” presteert of geen vriendjes heeft?! Jep, mega muts hier! Je girl is altijd koelbloedig en ineens dacht ik OMG – wat als..?

Opgelucht
Daar zaten wij dan. Op een kleuterstoeltje allebei met onze knieën achter de oren als makke lammetjes glazig naar de Juf te kijken. Al snel bleek er weinig aan de hand en doet onze chick het super lekker op school. Geen Albert Einstein situaties (gelukkig) maar een blije meid die fijn speelt met haar leeftijdsgenootjes, haar werkjes keurig maakt en gemotiveerd, lief, spontaan en assertief is. Niet mijn woorden – maar ik was wel heel erg blij dat Juf dit zo vertelde. Het was een fijn gesprekje en voor de neurotische moer van Peach een opluchting!

Zorgen
Door dit hele “oudergesprek gebeuren” voelt het ineens zo real. Waar ik altijd het gevoel heb gehad dat Peach fijn in haar eigen tempo-tje groot mag worden is het nu ze naar school gaat zo dat mijn kind “gemeten” wordt. Leerkrachten zullen de komende jaren iets over haar zeggen of van haar gedrag en ontwikkeling vinden. Dit vond ik zo’n akelig gevoel en heb hier best veel moeite mee. Wat als ze niet lekker mee zou komen? Hoe werkt dat dan? Alle kleutertjes zijn nog zo klein en ik vind het zo’n sneu idee dat ze eigenlijk al een stukje minder vrij zijn en moeten presteren. Kleuteren in groep één moet gewoon leuk zijn, dat is het vaak ook maar kan dus ook zomaar zorgen geven.

Mijlpaal
Het zette mij als moeder weer even met beide benen op de grond. Onze guppen spenderen maar wat veel tijd op hun schooltje. Je moet er toch niet aan denken dat ze het daar niet fijn hebben. Ik ben heel dankbaar dat alles gewoon goed met haar gaat. En dankbaar dat Peach elke dag met mega veel plezier naar school gaat en wij terug kunnen kijken op een fantastisch eerste schooljaar. Wat is ze hard gegaan. Haar eerste schooldag staat nog vers in mijn geheugen gegrift en nu zit het schooljaar er alweer bijna op. Wat een Mijlpaal!  Zodra ze een voet over de drempel van groep één zetten is het echt gedaan met je  gevoelsmatige baby. Je krijgt er een mega manse aap voor terug. Maar man o man, wat ben ik trots op die aap van ons!

 

Hoe was jullie eerste oudergesprekje?
Zenuwen of zorgen?

Let me know!
X Jenn

Een reactie op “Ons eerste oudergesprek.

  1. Wat fijn dat het zo goed ging en gaat! Hier ben ik al nerveus voor januari 2019 als Alicia voor het eerst naar school gaat. Ze is zo’n zachtaardig en gevoelig meisje en de klassen zijn erg groot (30+ en 4 kleutergroepen) dat ik het erg spannend vind en hoop dat ze niet verzuipt tussen al die kids. Zelf heb ik nare herinneringen aan zowel de basis- als de middelbare school en hoop zó erg dat ze lekker kan meekomen (als in; vriendjes en vriendinnetjes).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *