Mama

5 tips om je zieke baby te overleven.

10 oktober 2017

Rebel had vorige week de jackpot te pakken. De hoofdprijs bestond uit de ‘vijfde ziekte’, twee doorkomende voortanden en een griepvirus. Je begrijpt: het was anderhalve week genieten geblazen. 

Arme snoet
Rebel heeft in de afgelopen anderhalve week nog nooit zoveel gehuild als in de laatste tien maanden van haar leventje. Ze was zo verdrietig en hangerig. Mijn hart brak. Ze had duidelijk zo’n pijn in haar mond, maar niets hielp. Ik kon haar geen seconde loslaten of ze zette het op een brullen. Als moeder trek je dat één dag, misschien wel drie, maar anderhalve week is moeilijk lang, lieve mensen. Het snot liep als water uit haar neus en ze kwijlde to the max. Een theedoek als bandana omknopen hielp het beste, maar na een uur was die weer drijfnat.

Vijfde ziekte
Ken je klassiekers, moeders! De vijfde ziekte hoort erbij, maar fijn is het niet. Het virus was op haar stembanden gaan zitten. Rebel had er keelpijn van gekregen en werd daardoor heel schor. Heb je weleens een schorre baby horen huilen? Nou, pak de tissues er maar bij want dat is echt zooooo zielig! Ik moest er zelf van huilen, zo sneu. Dit alles resulteerde in een week bijna niet slapen, huilen, niet willen eten en flesvoeding weigeren. Gelukkig wilde Rebel wel ijskoud water drinken en soms een beetje geprakte banaan eten.

Survivalmodus
Ik was echt ka-pot en PP natuurlijk ook. Arme Peach. Ze was trouwens zo lief voor haar zusje. Steeds als Rebel begon te huilen zei Peach heel schattig: ‘Rebel is een beetje ziek hé mama? Daarom is ze verdrietig toch?’  Zo lief en empathisch en dat voor een kleuter! Rebeltje heeft alle drama doorstaan met hulp van wat fijne huis-, tuin- en keukenmiddeltjes. Ik deel hier mijn favo zieke-kindjes-survival-spulletjes. Het zijn geen gesponsorde producten. Gewoon producten die ik fijn vind voor mijn kindjes. Zelf gekocht.

“Survival bakje”


Alle producten zijn biologisch of homeopathisch.

1, Burts Bees billen creme. Tanden = zere billies en deze is zo verzorgend en fijn. 100% natuurlijke ingrediënten. 
2,VSM hoestdruppeltjes, bevat geen suiker, verzacht de keel.
3, Bexedyl, zoutoplossing pipetjes om de neus te druppelen en slijm op te lossen. Zonder toevoegingen.
4, Snotty Grotty van MILK & CO. Roomspray met natuurlijke menthol om makkelijker te ademen.
5, Griekse bio lavendel en calendula huidolie. Werkt rust gevend en verzacht.
6, Viburcol, homeopathische pijnstiller zonder paracetamol.  
7, LUUF, mentholbalsem voor op de borst, rug en voetjes.
8, Barnsteen, Rebel draagt een barnsteen ketting. Uit de hars van de kralen komt een zuur op de huid vrij, die de pijn verzacht, infecties tegen gaat en de weerstand ondersteunt. (niet wetenschappelijk aangetoond) 

Ik vind dit fijne producten en Rebel heeft er veel baat bij. Mijn voorkeur gaat uit naar een pijnstiller zonder paracetamol maar als de koorts echt hoog is of lang aanhoud geef ik een huismerk baby zetpil.

Survivalmodus voor mama
Last but not least. 
Het is ook survivallen voor mama! Je bent gewoon zo moe van de gebroken nachten. En het intense huilen is ook heel vermoeiend. Alles gaat binnen je gezin gewoon door, dus standje overleven kan worden ingeschakeld. Wil je als mama een beetje ongeschonden uit de strijdt komen, dan heb ik hier vijf handige tips voor je!

1.     Acceptatie. Echt, dit helpt enorm lieve moeders. Accepteer dat je kindje ziek is en jou nu 24/7 nodig heeft. Denk niet ‘het komt mij nu niet uit’ of ‘ik heb hier nu echt geen tijd voor’. Geloof me; dat maakt de situatie alleen maar erger. Accepteer dat je voorlopig aan huis gekluisterd zit, je nagels niet kunt lakken, die koffie date met je vriendin af moet zeggen, want het wordt hem gewoon niet. Geef je eraan over en ga cocoonen op de bank.

2.     Wees voorbereid. Haal alle spulletjes in huis die je zieke kindje (misschien) nodig heeft. Zorg dat je net als ik een ‘survival bakje’ hebt waarin je de nodige hulpmiddelen al in huis hebt zodat mama niet misgrijpt. Met een koortsige baby naar de apotheek of drogist is het laatste dat je wilt.

3.     Zorg goed voor jezelf. Mama’s geduld en gezondheid zullen ook op de proef worden gesteld. Zorg daarom goed voor jezelf. Eet en drink gezond en pak je rust. Ga jezelf niet drogeren met koffie, want dat verhoogt alle stress stofjes. Als jij je moe en gestrest voelt, heb je minder geduld voor je huilende, zieke baby. Pak alle uurtjes slaap die je pakken kunt. Ook als dat betekent dat je er dan zelf om 19:00 al in ligt. Je hebt het nodig om de gebroken nachten een beetje door te komen en de lange huilerige dagen te overleven.

4.     Hamsteren. Haal alle boodschappen voor de hele week in huis. Je zult geen tijd hebben om elke dag even bakkertje, slagertje, Appie en Lidltje te pakken. Bereid het avondeten ’s ochtends voor. Rebel was in de ochtend nog wel oké. Ik pakte dan mijn kans om de kip te snijden, groenten schoon te maken en alles klaar te zetten voor het avondeten. Als de huil-hel rond 16:00 losbarstte hoefde ik alleen nog het gas onder de pannen aan te zetten. Zo heeft de rest van het gezin toch een lekker hapje en jij alle tijd om te troosten.

5.     Hulptroepen. Vraag om hulp als je er echt doorheen zit. Het is helemaal niet erg om te zeggen dat je het niet meer trekt. Dat is heel gewoon en daar hoef je je als moeder echt niet voor te schamen. Vraag iemand om even bij de kleine te blijven en ga er zelf op uit om een frisse neus te halen. Of als papa ’s avonds thuiskomt, hij de boel even van je overneemt. De kids op bed doet en jij een uurtje naar de yoga kan of een rondje hardlopen. Je zult ervan opknappen en weer met frisse moed voor je kindje kunnen zorgen.

no pictures please

LET OP!
Vraag ten alle tijden advies aan je huisarts met betrekking tot de symptomen van je zieke kindje. Ikzelf bel altijd uit voorzorg naar onze huisarts voor advies en overleg. Ga niet zelf dokteren met middeltjes maar luister altijd naar je moedergevoel. Vertrouw je het niet? Dokter bellen! Maak je je ongerust? Dokter bellen! Echt, die gasten zijn ervoor dus gewoon doen!

 

Vonden jullie dit handige tips?
Misschien heb jij nog een goeie tip?!
Laat het mij weten in een reactie onder deze blog.
X Jenn

6 reacties op “5 tips om je zieke baby te overleven.

 1. Heel handig! Vooral de homeopatische producten!
  Zo’n survival doosje heb ik ook maar kan hem zeker aanvullen met jou tips!🙏🏼

  Ps je nieuwe website is super mooi!!!

 2. Super tips! Vooral je survival bakje! Aantal producten kende ik nog niet, maar ga ik zeker in huis halen voor als mijn kleine vriendje ziek is! XxX

 3. Ik heb ook bijna alles van je lijstje als noodkoffertje.
  Als een van mijn jongens verkouden zijn dan snij ik ook altijd een ui en deze plaats ik onder of naast het bed. En uienschijfjes in de sokken helpen ook! Niet wetenschappelijk aangetoond maar baat het niet dan schaad het niet zeg ik altijd maar 🙂
  En in de winter als de verwarming aan staat een natte handdoek op de verwarming hangen om droge lucht te voorkomen waardoor het hoesten nog erger wordt.

 4. Die van ons zijn inmiddels 6 en 10 jaar maar wat je beschrijft is echt aan te bevelen hoor. Na de eerste ziekte in ons huis, hebben we al het bovenstaande bij de volgende ziekte in praktijk gebracht . Accepteren en coconnen werkt het best en voorbereidingen treffen! Want wat zijn ze zielig,die kleine lieve mensjes

 5. Top! Heerlijk geschreven en de homeopatische pijnstiller gaat op de boodschappenlijst, die kende ik nog niet. X

 6. Super leuk geschreven! Ik hou van je schrijf style. Het moment wanneer ik paniek in te tent rondstrooi, kom jij met een nuchtere down to earth one-liner. Heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *