Lifestyle

Feest! Imbolc/Maria Lichtmis

3 februari 2019

Op 2 februari vierde wij thuis dat Moeder Aarde is wakker geworden uit haar winterslaap. Nu denk jij misschien – what the F? Ik vertel je in deze blog wat het precies is.

Moeder Aarde ontwaakt onder de Februari sneeuw.

Vroeger.
Imbolc is van oudsher een Keltische feestdag waarop de vruchtbaarheid van de aarde werd gevierd. De licht Godin werd geëerd omdat het donkerste gedeelte van de winter voorbij was, en er meer licht in de dagen kwam. Later werd het feest opgenomen in de Rooms-Katholieke kerk als Maria Lichtmis. In de kerk werd deze periode gezien als de afsluiting van Maria haar kraamperiode, precies 40 dagen na de geboorte van Jezus, Kerst! De mis vond altijd plaats enkel bij kaarslicht. Ook werden alle kaarsen in de kerk voor het komende jaar gezegend. Vandaar de naam, Maria Lichtmis.

Anno 2019.
Imbolc/Maria Lichtmis wordt nu nog steeds gevierd. Het is inmiddels een feestdag welke je veel tegenkomt op vrije scholen en in de antroposofie. Je hoeft natuurlijk niet op de vrije school te zitten om mee te vieren. Peach gaat niet naar de vrije school. Het vieren van jaargetijden is wel iets wat centraal staat in mijn opvoeding. Ik vind het heel belangrijk om aandacht te geven aan de natuur en wat daarin allemaal gebeurd. De cyclus van de jaargetijden zijn voor kinderen zo sterk voelbaar, waarom zou je daar geen aandacht aangeven? Daarom vieren wij mee, en het is zo mooi! Ook om als (kinderloze) volwassene stil te staan bij alle processen die de natuur doormaakt, kan je veel opleveren.

“Het hele Jaar Feesten”

Tip voor seizoensvieringen.
Mocht jij ook geïnteresseerd zijn in het vieren van de seizoenen?! Dan kan ik je de boeken, “Het hele Jaar Feesten” van Daan Rot & Lisa Wade enorm aanraden. Ik heb beide boeken. De Lente/zomer variant is pasgeleden uitgekomen als aanvulling op het herfst/winter boek. Hier vind je alle vieringen gebundeld met heel veel achtergrond informatie, Waldorf-minded DIY’s, recepten en activiteiten. Maar het mooie is, je kunt altijd helemaal zelf bepalen wat bij jou en jouw gezin past om wel of niet te doen.

Ons Imbolc.
Wij vieren Imbolc door de natuur in te gaan en de lente in huis te halen. Samen met de meiden maakten ik een wandeling door het bos en zochten naar sneeuwklokjes, (niet gevonden) en knoppen in de bomen, (wel gevonden). De natuur zegt hiermee, Joehoe! Ik ben weer wakker uit mijn winterslaap. Samen lezen wij het sprookjes van de Wortelkindertjes. Die na hun winterslaap bij Moeder Aarde ontwaken door het licht en zo weer terugkeren in bloei.

Peach zocht mooie lentebolletjes uit voor op tafel en maakte samen een Maria Lichtmis hoekje. Noem het seizoenstafel, of altaar. Met kleine Sneeuwklokkindjes, en het sprookjesboek erbij, voelt het als lente. De seleniet lamp vertegenwoordig de winter nog een beetje. Traditiegetrouw worden er met Maria Lichtmis pannenkoeken gebakken. Vroeger werden de laatste beetjes bloem uit de wintervoorraad opgemaakt. Wij zijn gewoon naar de appie geweest. Ook staat het branden van kleine kaarsjes centraal. Het licht wordt immers gevierd. Peach maakte een mooi mini bijenwas kaarsje met een ontluikend krokusje erop. De komende tijd blijven wij lezen over de Wortelkindertjes, en zullen lekker veel naar buiten gaan om te kijken wie er allemaal zijn wakker worden. Mooie bijkomstigheid is dat deze stoffige moeke dan ook lekker even een beetje extra wakker wordt!

Imbolc 2019.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om hier meer over te lezen, en wil jullie veel plezier wensen met het maken van jullie eigen seizoen tradities. Ik vind het het aller leukste wat er is. Laat mij weten of je vaker onze vieringen wilt zien hier op de blog?!

X Jenn

3 reacties op “Feest! Imbolc/Maria Lichtmis

  1. Wat een super leuke blog!

    Hier ook de Maria lichtmis gevierd zowel in de kerk als in de natuur. Ons meisje haar doopschelp mochten we namelijk ophalen tijdens deze mis. Heel de kerk vol kleine kindjes was geweldig! Geen oude stoffige mis maar echt een mis vol nieuw leven.

    De boeken lijken mij ook super interessant ook al hier nog maar een mini van 11 maanden. Dit is iets wat ik ook graag mee neem in de opvoeding. Dus laat de blogs maar komen!

    Fijne week! En beterschap hè!

  2. Heel tof, raak er door geïnspireerd! Deel alsjeblieft meer hiervan! ❤

  3. Wat een mooi feest! Kende het nog niet, maar ga regelmatig met Ricco even het bos in. (Papa gaat mee als hij vrij is). Toevallig eergisteren samen nieuwe plantjes geplant. Dus onbewust al een beetje meegedaan. Hij is nog best klein dus wellicht volgend jaar wat uitgebreider doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *