Lifestyle

Tech Tuesday by Liset: Kerst tutorial – Sneeuwbolchallenge

13 december 2018

Met de kerstdagen in het vooruitzicht, en alle foto’s van kerstbomen die op Insta om onze oren vliegen…. is het tijd voor een kerst tutorial!

Het is een uitgebreide tutorial dit keer, dus misschien leuk om in de kerstvakantie mee te oefenen? Of als je niet kunt wachten kun je er meteen mee aan de slag!

Wat heb je nodig?

⁃           Een sneeuwbol

⁃           Een foto van een sneeuwbol

⁃           Een foto van iets dat je in de sneeuwbol wilt plaatsen

⁃           De app superimposeX

⁃           De app Lumyer

⁃           Apps die je normaal gebruikt om je foto te bewerken

Twijfel je over aankoop van de app Superimpose? Ik gebruik de app best vaak. Ik vind het echt een ‘musthave’ voor als je meer met fotobewerking wilt doen. Je kunt in de app met verschillende lagen werken en die lagen afzonderlijk van elkaar bewerken. Zoals je ook kunt doen met de duurdere Adobe Photoshop op de computer, maar dan op je telefoon en iets eenvoudiger.

Stap 1. Maak een foto van de sneeuwbol  

Maak een foto van de sneeuwbol. De sneeuwbol kun je vasthouden in je handen, zoals ik dat heb gedaan, maar je kunt ook de sneeuwbol op een kastje zetten. Zorg er voor dat de sneeuwbol goed in beeld is en dat je op de bol schepstelt.

Voor deze tutorial gebruik ik deze bewerkte foto (bewerkt met mijn eigen presets in Lightroom, zodat het past bij de andere foto’s van mijn Instagramfeed):

Stap 2. Een foto van iets dat je in de sneeuwbol wilt plaatsen

Ik heb een foto van Chloë gemaakt. Ik vond het leuk om haar (net als vorig jaar) in de sneeuwbol te plaatsen. Ik maakte van Chloë een foto met haar schoenen (!) op ons bed. Omdat de onderkant van de sneeuwbol wit is en ons dekbed ook, valt het niet zo op.

Deze foto is het geworden:

Stap 3. Voeg de sneeuwbol samen

Om beide foto’s samen te voegen heb je de app SuperimposeX nodig. In deze app moeten we best wat stappen doorlopen. De stappen op een rij:

  • Open de app en kies de foto met de sneeuwbol (dit wordt de onderste laag)
  • We gaan in lagen werken, dus klik op ‘add layer’, kies voor ‘photolayer’ en kies de foto van datgene dat je in de sneeuwbol wilt plaatsen.  (dit wordt de tweede laag)
  • Klik rechtsboven in op het pictogram met 3 lagen. Klik de tweede laag (dus de bovenste laag van de foto) aan van het item dat je in de sneeuwbol wilt  plaatsen. Klik op ‘Transform’, verklein de foto zo nodig.

Je hebt nu dit:

Stap 4. Verder met de maskfunctie 

Oke we gaan nu naar het moeilijkste gedeelte van deze tutorial. We gaan een laagmasker toevoegen met de ‘maskfunctie’. We gaan een deel van de bovenste foto met deze functie weggummen, zodat het net lijkt alsof het item in de sneeuwbol hoort.

In mijn geval betekent het dat ik de totale achtergrond bij Chloë weg ga halen. Je hebt verschillende penselen om weg te gummen. Ik werk graag met de bovenste 3 penselen:

Als je op ‘mask’ klikt onderin de balk kun je rechts via ‘masktool’ de juiste tool kiezen en via ‘settings’ de grootte van het penseel zelf aanpassen en ook de zachtheid.

Ik ga met het eerste penseel (met de sterretjes aan de slag) om de achtergrond weg te halen. Dit is een slim penseel die rekening houdt met de randen van Chloë. Het is echt een kwestie van oefenen en uitprinten. Als je teveel hebt weggehaald kun je dat weer terughalen door middel van de +/- knop. Het is echt even een kunstje dat je moet leren, maar als je eenmaal doorhebt. Ook kost het even tijd.

Als het helemaal naar mijn zin is, verklein ik Chloë en zet ik haar met de Transformtool op de plek waar ik haar hebben wil. Het resultaat is:

Stap 5. Schaduw toevoegen 

Het lijkt nog een beetje alsof Chloë er in is geplakt. Dus ik kies er voor om nog wat schaduw toe te voegen in de SuperimposeX app. Dit doe ik door de laag van Chloë (de tweede bovenste laag te selecteren via de lagenknop rechtsbovenin), vervolgens klik ik op castshadow. Om de schaduw te bepalen keek ik naar de andere schaduw in de sneeuwbol. Links van het paard zag ik wat schaduw dus bij Chloë voeg ik ook schaduw naar links toe. Ik exporteer vervolgens de foto in hoge kwaliteit.

Stap 6. Open de app Lumyer

Open de app Lumyer. Selecteer de foto die je net hebt bewerkt. Kies de uitsnede die je wilt maken. Helaas kun je via Lumyer alleen nog met vierkanten werken. Klik vervolgens rechtsboven op de pijl naar rechts om verder te gaan.

Zoek het sneeuweffect om verder te gaan. Je kunt het Fx sneeuw effect vinden in de Fx bibliotheek. Mijn sneeuwvariant heet Heavy snow. Ik heb er geloof ik wel €1,09 voor betaald vorig jaar. Ook heb ik in de app betaald om het watermerk van Lumyer weg te halen.

Ik klimop fx1 om het eerste sneeuweffect toe te voegen. Standaard bedekt het sneeuweffect de hele foto. Ik maak het effect zo klein als de sneeuwbol. Omdat aan de rechter en linkerkant nog weinig sneeuw zit, herhaal ik dit nog twee keer en probeer ook in de linker- en rechterhoek sneeuw te krijgen. Ik zorg er wel voor dat het sneeuw niet buiten de sneeuwbol komt, want dat is niet realistisch.

Het eindresultaat

Ik heb van het eindresultaat een gif gemaakt, dus kwaliteit is erg omlaag gegaan. Op mijn Instagram kun je ‘m in goede kwaliteit checken.

Doe je mee en maak je ook een sneeuwbol?

Ik zou het heel leuk vinden om jullie creaties te zien. Ik snap best dat het een ingewikkelde tutorial is, dus heb je vragen? Zoek me op op Instagram via www.instagram.com/lisetverschoore, via een DM kan ik je dan vast helpen!

Ik hoop dat je deze kersttutorial handig en leuk vond. Uiteraard kun je jezelf ook op deze manier bewerken op een tropisch eiland, als je de sneeuw niet zo ziet zitten 😉

XoXo Liset

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *