Lifestyle

Tech Thursday – Hoeveel ben je waard op Instagram?

22 november 2018

Instagrammers die hun Instagram naar een professioneel level willen brengen, hebben maar één vraag: hoeveel ben ik waard? En welke vergoeding kan ik aan bedrijven vragen die aangeven te willen samenwerken?

Zelf worstel ik ook met dit soort vragen. Nu ik groeiende ben, merk ik dat ik steeds vaker benaderd wordt door bedrijven die met mij willen samenwerken. Zoals jullie inmiddels weten deel ik graag mijn tips en geef ik in deze blogpost aan jullie de opbrengst van mijn eigen zoektocht tot nu toe met betrekking tot deze vraag. Ook kan ik het niet laten mijn mening aan jullie te geven over dit onderwerp 😉

 

Hoeveel zijn jouw posts op Instagram waard?

Er zijn verschillende tools die je helpen bij het berekenen van de waarde van jouw Instagramposts. Na een paar tools te hebben uitgetest kom ik tot de conclusie dat je de uitkomst van die tools niet zomaar moet opvolgen, maar het is natuurlijk wel een richtlijn. De tool van The Influencer Marketing Hub https://influencermarketinghub.com/instagram-money-calculator/ vind ik het meest uitgebreid. Op de site kun je jouw Instagramnaam invullen en vervolgens krijg je op basis van jouw laatste posts te zien hoeveel jouw posts waard zijn volgens hen.

Zo ziet het er bij mij uit:

 

Kirsten Jassies schreef op haar blog een uitgebreide review van de tool en geeft ook aan waar je op moet letten bij het vaststellen van jouw waarde. Als je benieuwd bent naar haar review, check’m dan even hij is zeker de moeite waard. https://www.instaproof.nl/wat-is-de-waarde-van-mijn-instagrampost/

 

Geld verdienen met Instagram

Ik denk dat de meesten van ons wel geld zouden willen verdienen met Instagram. Zelf behoor ik ook tot die categorie. Mijn wens is niet ondenkbaar. De tool van The Influencer Hub laat zien dat geld verdienen ook voor mij is weggelegd. Ja, zelfs met “maar” 1700 volgers. Op basis van de tool van The Influencer Hub zou ik dus minimaal 25,50 dollar kunnen vragen voor een post op Instagram. Als ik dat bedrag vermenigvuldig met het aantal berichten dat ik ooit op Instagram heb geplaatst dan kom ik op een bedrag uit van meer dan 30.000 dollar. En als ik ambitieus ben en het bereken op basis van het hoogte bedrag dan is dat zelfs meer dan 51.000 dollar. What the …! Heb ik dat allemaal misgelopen?

Natuurlijk niet! Het is in mijn optiek niet realistisch en niet geloofwaardig om elke post een betaalde opdracht te laten zijn. Sterker nog, ik zou het niet eens willen, ook niet als ik daarmee bovenstaande bedragen kan verdienen. Ik wil wel geld verdienen met Instagram, maar wil bovenal ‘echt’ blijven. Dat houdt in dat de verhouding tussen gesponsorde posts en eigen posts goed in balans moet zijn. Ook moeten gesponsorde posts bij mijn account en mijzelf passen.

 

Wanneer irriteer ik me aan reclame op Instagram? 

Instagramaccounts die alleen maar reclame bevatten, als ook alleen maar gesponsorde content, vind ik niet inspirerend. Ik vind het niet real overkomen, geloof het niet en zeker niet als ik heel veel Instagrammers in precies dezelfde periode reclame zie maken voor hetzelfde.

Ik waardeer gesponsorde content als ik een echte review lees, iets wijzer wordt van het product en ik heb een zwak voor gesponsorde content dat mooi of creatief is uitgebeeld. Als merken of bedrijven mij benaderen dan zal ik altijd vragen of zij nog meer mensen hebben benaderd voor dezelfde campagne. Is het antwoord ja, dan zal ik er dieper over na moeten denken omdat ik weet welke invloed dit kan hebben op de reacties van mijn volgers.

Dat klinkt misschien wat arrogant voor een micro influencer 😉 maar ik bevind me in een luxepositie. Instagram is mijn hobby, mijn online uitlaatklep. Ik ben niet afhankelijk van inkomsten uit Instagram en kan daardoor dit soort keuzes maken.

Dat ik zo kritisch ben naar reclame op Instagram, betekent ook dat ik soms ‘nee’ moet verkopen terwijl ik dit stiekem heel erg jammer vind. Zo benaderde een groot, tof sieradenmerk mij onlangs met de vraag of ik in ruil voor een ring ter waarde van 40 euro een aantal foto’s wilde plaatsen, in combinatie met een paar stories én een link naar hun winactie in mijn profiel gedurende een week. Ik heb nee gezegd, ik vond de acties die ik moest uitvoeren niet in verhouding staan tot de beloning. Bovendien mocht ik ook nog eens geen eigen foto’s gebruiken. En nog iets: Ik zou dit product pas krijgen als ik dit allemaal had uitgevoerd en nadat dit gecontroleerd was binnen een x aantal weken. Je begrijpt, alle alarmbellen rinkelden.

Mijn motto is: als een samenwerking niet ‘echt’ aanvoelt of niet ‘goed’ voelt, doe het dan niet en laat je niet misleiden door de potentiële opbrengst als je er niet afhankelijk van bent ;).

 

Ik hoop dat je dit lange blogbericht over Instagram en geld verdienen leuk vond om te lezen. Als jullie het interessant vinden, kan ik vaker op de blog van Jenn over dit onderwerp en mijn zoektocht schrijven. Een volgend onderwerp is misschien wel Barter Deals? Ik ben ook benieuwd naar jullie mening. Laat je het me weten? Dat kan via mijn Insta: www.instagram.com/Lisetverschoore of natuurlijk via een reactie onder deze blog! Tot over een maand! XoXo Liset

 

Een reactie op “Tech Thursday – Hoeveel ben je waard op Instagram?

  1. Leuk om te lezen en een leuke tip die tool.
    Ik heb zelf een interieur account waar ik heel af en toe wel eens een samenwerking voor doe. En ik vind een barter deal met bijv een klein startend bedrijfje leuk als het product mij aanspreekt maar het moet wel reëel zijn. Ik kreeg pas geleden een voorstel dat ik dan 2 keer 6 foto’s ofzo mocht laten afdrukken maar dan moest ik 2 x een post plaatsen en een story. Ik heb toen gezegd , sorry maar de waarde van je product is heel laag. Daar kan ik niet 2 posts voor plaatsen. Heb toen een tegenvoorstel gedaan (meer foto’s) maar nee dat kon er niet uit en er waren wel grotere instagrammers die het wilden doen voor 2 keer een aantal foto’s. Ik heb toen ook gezegd dan moet je dat zeker doen maar ik ga niet zoveel tijd er in steken voor een paar foto’s.
    Mijn tijd is ook kostbaar😉
    Vind het leuk als je meer over je bevindingen gaat schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *