Food

De koemelk nachtmerrie

4 januari 2018

Op vier januari 2017 belandde onze, toen slechts 6 weken oude Rebel, in het ziekenhuis met een heftige koemelkallergie. Hoe staat het een jaar verder er nu met haar koemelkallergie voor? 

Mijn hart brak.
Nog zoveel hormonen in mijn lijf.
Praktisch net bevallen en dan je baby achter moeten laten.

Diagnose en symptomen.
Na een wolk van een kraamweek genoten wij intens van onze Rainbowbaby. Rebel deed het de eerste weken van haar leven fantastisch. Dit alles veranderde drastisch toen zijn net één maand oud was. De problemen die ontstonden en wat er toen allemaal is gebeurd, lees je in een blog die ik al eens eerder schreef.

Rebel bleek hele heftige reflux en een koemelkallergie te hebben. Rebel had geen klassieke symptomen zoals huiduitslag of fles weigering. Sterker nog, ze bleef maar meer en meer voeding vragen. Ook had Rebel hele rare ontlasting en poepte bizar veel. Luiers vol met slijmproppen en slijmdraden en onverteerde melk. Ik maakte er foto’s van om aan de kinderarts te laten zien en die foto’s zijn doorslag gevend geweest voor haar opname. “Dat ziet er niet best uit” zei de arts en nog geen vijftien minuten later lag onze Rebel in een ziekenhuisbedje op de afdeling neonatologie omdat ze nog maar één maand oud was.

Peach bracht ik steeds naar opa en oma zodat ik naar mijn baby kon.
Peach heeft nog geen waterpokken gehad en mocht daardoor niet mee naar haar zusje in het ziekenhuis. Dit was voor mij zo moeilijk. Het voelde alsof ik Peach steeds moest “dumpen” om bij Rebel te kunnen zijn.

Toen Rebel eindelijk pijn vrij raakte heeft ze heel veel slaap ingehaald.

Pepti life
Rebel kreeg Pepti dieetvoeding en knapte daar ontzettend van op. Pepti bevat geknipte eiwitten. Het lichaam herkend deze eiwitten niet als die van een koe en hierdoor treed er dan geen allergische reactie op. Ook had ze heel veel baat bij het nieuwe ritme wat haar in het ziekenhuis was aangemeten. Kortom, de girl was er weer. Als Pepti baby moet je om de zes maanden terug naar het ziekenhuis voor een provocatie test. Die test is er voor om te kijken of de baby daadwerkelijk nog allergisch is voor koemelkeiwitten. De baby wordt dan een dag opgenomen en krijgt verassingsflesjes te drinken. Het kan koemelk zijn of niet. Vervolgens moet je als ouders dan thuis aankijken of er een reactie ontstaat. Reageert je baby niet en kreeg het wel koemelk, dan vind het ziekenhuis dat je baby niet allergisch meer is. Wat betekend dat de machtiging voor dieetvoeding vervalt en je weer over moet op koemelk. Rebel had de test doorstaan. Ze kreeg koemelk en reageerde niet. Dus de Pepti werd gestopt en gingen wij over op normale voeding. Dit kreeg ze nog geen vier volle dagen tot het weer finaal misging. Spugen, diaree, huilen en niet slapen. En ik kreeg flashbacks naar de traumatische koemelk-huil-show.

Rebel’s nieuwe ritme, hier moesten wij thuis weer mee verder.

Heel veel slapen.

Terug bij af
Het was duidelijk. Rebel reageerde wel degelijk op de koemelk. Het kan geen kwaad als ze een flesje drinkt maar wanneer ze voor een langere periode koemelk krijgt komen alle klachten terug. Rebel kreeg een nieuwe diagnose, die van Lactose intolerant. Opnieuw kreeg ze Pepti en de kinderarts besloot om tot haar eerste verjaardag de dieetvoeding aan te houden. Rebel mocht wel producten krijgen die koemelk bevatten. De kinderarts (welke toevallig gepromoveerd was op een studie koemelkallergie) wist met 100% zekerheid te zeggen dat Rebel rond haar eerste verjaardag over de intolerantie heen gegroeid zou zijn. En zo geschiedde.

Wat drinkt Rebel nu?
Een week na Rebel haar eerste verjaardag was het ineens over met de Reflux. Wel twaalfmaanden lang spuugde ze meerdere keren per dag. En van het een op het andere moment was dit over. Op 21 november dronk Rebel haar laatste Pepti flesje leeg. Vervolgens ging onze mini over op geitenmelk. Ik koos hiervoor omdat deze voeding lichter verteerbaar is en haar buik zo kon wennen aan ongeknipte eiwitten. Naast de geitenmelk ben ik begonnen met het geven van tuitbekers karnemelk voor bij de lunch. Dit gaat super goed. Geen buikpijn, geen vieze broeken of dikke tranen en “gewoon” slapen. Na anderhalve maand geitenmelk ben ik overgegaan op volledige koemelk voeding. Dit gaat nu anderhalve week echt super goed! Rebel drinkt bij het ontbijt een fles en als ze gaat slapen krijgt ze er nog eentje toe. Ze doet het heel erg goed op de koemelk!


Wat een mijplaal de laaste Pepti!

Eind goed, al goed.
De geitenmelk was een heel mooi tussenstation. Rebel reageerde hier super goed op en ben heel blij dat ik die keuze heb gemaakt. Ook ben ik heel blij met het feit dat ik Rebel wel altijd koemelk houdende producten heb gegeven. Het is goed dat zij stap voor stap heeft kunnen wennen aan koemelk. En zo op latere leeftijd de kans heel klein is dat Rebel last krijgt van haar Lactose intolerantie.

Alle stappen die wij hebben genomen zijn altijd in overleg met de kinderarts geweest. Hij heeft ons heel fijn begeleid en altijd erg serieus genomen. Die tip wil ik aan andere mama’s geven. Ga niet zelf experimenteren met voedingen maar overleg altijd met je huisarts of behandelend arts. Er is niets fijner dan een allergie ondercontrole te hebben en te houden. Het was voor ons een lange weg en een flinke zoektocht maar ik ben echt intenst blij dat wij dit hoofdstuk precies een jaar later kunnen afsluiten.

X Jenn

3 reacties op “De koemelk nachtmerrie

 1. Wat fijn dat rebel het nu zo goed doet met de koemelk. Onze zoon is bijna 5 en kan er helaas nog niet tegen. Ik heb met hem als baby maanden lang moeten zeuren en leuren om aangetoont te krijgen dat er wat was. En dat terwijl hij al vanaf 3 maand bij de kinderarts en allergoloog kwam. Mijn zoontje was vanaf 2 weken al geen rustige baby en zijn huid was al helemaal verschrikkelijk. Alles werd op eczeem gegooid. Na 10 maanden hebben ze hem eindelijk getest. En wat bleek hele heftige koemelkallergie. Ik vind het heeel erg fijn dat er bij rebel wel snel gehandeld is. Want zoals het bij ons is gegaan is gewoon schandalig.
  Ik hoop voor mijn zoontje dat er op een gegeven moment een dag komt dat hij er beter tegen gaat kunnen.
  Gr kimberley

 2. Heel herkenbaar verhaal. Hier ook 2 intolerante dametjes. Blijf wel alert, bij ons reageren ze nog wel bij te veel koemelkproducten (vooral wei-poeder is gemeen)

 3. Hoi Jenn,

  Wat een herkenbaar verhaal. Fijn dat het nu zoveel beter gaat! Je geeft aan dat Rebel hele rare ontlasting had. Mijn zoontje heeft dit ook, maar niemand herkent het of weet wat het is. Ik zou daarom heel graag in contact met je komen.

  Groeten Laura

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *